Prof. dr Aleksandar Životić, autor sutdije Moskovski gambit, bio je gost emisije U središtu pažnje. Govorio je o svojoj studiji i temama koje ona pokreće.

U vremenima velikih kriza nameću se analogije sa turbulentnim godinama iz prošlosti koje su takođe bile krizne i koje su odredile sudbinu mnogih država i naroda. U knjizi “Moskovski gambit – Jugoslavija, SSSR i prodor Trećeg rajha na Balkan 1938 – 1941”, Aleksandar Životić analizira period koji predhodi Drugom svetskom ratu kao i prve godine rata.

Kako su se interesi velikih sila tada ukrštali nad našim prostorom? Na koji način se uspostavljala i menjala spoljna politika Kraljevine Jugoslavije? Kako su donošene sudbonosne odluke i šta nas u svemu tome podseća na vreme u kome danas živimo?

Razgovor možete poslušati na sledećoj web-adresi: https://www.rts.rs/page/radio/sr/story/23/radio-beograd-1/4775108/moskovski-gambit-aleksandra-zivotica---o-kriznim-vremenima-i-odnosima-velikih-sila.html


Vezane knjige:
MOSKOVSKI GAMBIT – Jugoslavija, SSSR i prodor Trećeg rajha na Balkan 1938–1941. tvrdi povez sa omotnicom
Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske