Objavljena
ATININI DAROVI
Džoel Mokir
Preveo sa engleskog Đorđe Trajković

Autor pokazuje kako su promene intelektualnog i društvenog okruženja dovele do industrijske revolucije, nakon koje je usledio period neprekidnog ekonomskog razvoja i tehnoloških promena. Dovodeći u vezu prosvećenost u Evropi i ekonomske promene u XIX veku, Mokir razmatra i neke ključne posledice revolucije znanja.

Knjižarska cena 1320 RSD
Cena 1056 RSD

Tagovi:  istorijaekonomijapolitička ekonomijaistorija tehnologijerevolucija znanjaatina

U Atininim darovima Džoel Mokir stvara okvir za analizu pojma „korisnog” znanja. On tvrdi da je naglom razvoju znanja na modernom Zapadu tokom protekla dva veka doprineo ne samo nastanak novih ideja u oblasti tehnologije već i njihova dostupnost širokim masama kroz mrežu institucija poput univerziteta, izdavačkih kuća, profesionalnih naučnih i drugih srodnih ustanova. Autor pokazuje kako su promene intelektualnog i društvenog okruženja dovele do industrijske revolucije, nakon koje je usledio period neprekidnog ekonomskog razvoja i tehnoloških promena. Dovodeći u vezu prosvećenost u Evropi i ekonomske promene u XIX veku, Mokir razmatra i neke ključne posledice revolucije znanja. On povezuje razvoj znanja sa političkom ekonomijom, a ekonomsku istoriju tehnologije dovodi u vezu sa novom institucionalnom ekonomijom. Knjiga Atinini darovi nudi suštinski uvid u jednu oblast koja je od bitnog značaja za niz naučnih disciplina, uključujući ekonomiju, ekonomsku istoriju, političku ekonomiju, istoriju tehnologije i istoriju nauke. 

Predgovor

1. Tehnologija i problem ljudskog znanja

2. Industrijska prosvećenost - temelj ekonomskog napretka

3. Industrijska revolucija i ono što je usledilo

4. Tehnologija i fabrički sistem

5. Znanje, zdravlje i domaćinstvo

6. Politička ekonomija znanja - uvođenje inovacija i otpori u ekonomskoj istoriji

7. Institucije, znanje i privredni rast

Indeks

Džoel Mokir:

Pseudonim je Roberta H. Stroca (Robert H. Strotz), profesora umetnosti i nauke i profesora ekonomije i istorije na univerzitetu Nortvestern. Autor je knjige The Lever of Riches i urednik izdanja Oxford University Press Encyclopedia of Economic History. Bivši je urednik časopisa Journal of Economic History i predsednik Društva za ekonomsku istoriju. 

Godina izdanja: 2007
ISBN: 978-86-7102-254-5
Težina knjige: 666.00
Dimenzije knjige: 21 x 14,5
Broj strana: 464
Povez: Tvrdi povez
Pismo: latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović
Likovno rešenje korica: Svetlana Volic
Datum: 03.05.2021.

Datum: 01.05.2021.

Datum: 26.12.2015.

Datum: 26.12.2015.

Đorđe Trajković:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske