Objavljena
AUDIOVIZIJA
Mišel Šion
Preveo sa francuskog Aleksandar Luj Todorović

Film, televizija i drugi audio-vizuelni mediji uglavnom se ne obraćaju isključivo oku. Oni izazivaju posebnu vrstu percepcije, za koju je u ovoj knjizi predložen naziv audiovizija.

Knjižarska cena 1320 RSD
Cena 1056 RSD

Tagovi:  francuskaslikarfilmtelevizijazvuktehnika

Namera autora ove knjige je da pokaže kako u stvarnosti, u slučaju audio-vizuelne kombinacije, jedna percepcija utiče na drugu i pritom je menja: ne „vidimo” svi istu stvar kada istovremeno slušamo i ne „čujemo” isto kada istovremeno gledamo.

Ova knjiga je istovremeno i teorijsko i praktično štivo. Pošto opiše i iskaže audio-vizuelni odnos kao sporazum, ona predlaže određeni način posmatranja i analize, koji je zasnovan na dugogodišnjem pedagoškom iskustvu i koji se može primeniti na filmove, na televizijske emisije, na video snimke... Glavni predmet ove knjige je film, ali ona u odvojenom poglavlju razmatra i posebne slučajeve televizije, videa, spotova.  

UVOD

I AUDIOVIZUELNI SPORAZUM

1.Projektovanje zvuka na sliku

2. Tri slušanja

3. Linije i tačke

4. Audiovizuelna scena 

5. Stvarno i izraženo

6. Audiovizuelno odsustvo

II S ONE STRANE ZVUKOVA I SLIKA

7. Dostojno da nosi ime zvučnog

8. Televizija, spot, video

9. Ka audio-logo-vizuelnom

10. Uvod u audiovizuelnu analizu

Sažeta bibliografija

Indeks filmova 

Mišel Šion:

Rođen je 1947. godine u Kreju (Francuska). Posle završetka studija književnosti i muzike radio je u Odeljenju za istraživanje ORTF-a (Francuska radio-televizija) i u Nacionalnom muzičkom konzervatorijumu u Parizu.

Bavi se sistematskim izučavanjem audiovizuelnih odnosa, koje predaje u više obrazovnih centara (između ostalih i na Pariskom univerzitetu III, gde je vanredni profesor), i u filmskim školama (ESEC, Pariz: DAVI, Lozana). 

Godina izdanja: 2007
ISBN: 978-86-7102-268-2
Težina knjige: 371.00
Dimenzije knjige: 14,5 x 21
Broj strana: 199
Povez: Tvrdi povez s omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović
Likovno rešenje korica: Svetlana Volic

Aleksandar Luj Todorović:

Kao inženjer elektrotehnike, proveo je preko četrdeset godina u različitim oblastima radija i televizije. Tokom devedesetih godina prošlog veka bio je direktor i dekan Međunarodne akademije za radio i televiziju u Montreu, Švajcarska. Predaje na redovnim i doktorskim studijama na univerzitetima u Podgorici, na Cetinju i u Beogradu.

Autor je i koautor većeg broja knjiga i članaka iz oblasti elektronskih medija. Knjiga Umetnost i tehnologije komunikacija objavljena je 2009. godine u ediciji Multimedia. Među priznanjima koje je dobio za svoj rad ističu se zvanje doživotnog istaknutog člana SMPTE-a (Society of Motion Picture and Televizion Engineers), nagrada IBC-a (International Broadcasting Convention) i Velika diploma Zlatnog bora za režiju turističkog filma.

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske