Rasprodato
BIBLIOTEKE STAROG SVETA
Lajonel Karson
Prevela sa engleskog Gordana Ljubanović

Studija pisana u duhu avanturističkih romana o istorijatu najznačajnijeg bastiona kulture i znanja u istoriji: biblioteci.

RASPRODATO

Tagovi:  bibliotekarstvoB+biblioteka plusstari svetantikaantičke biblioteke

Studija Lajonela Kasona Biblioteke starog sveta pripoveda istoriju antičkih biblioteka od samih početaka, kada su „knjige" bile glinene tablice, a pisanje sasvim nova i neobična aktivnost. Ovaj ugledni klasičar vodi nas u živopisni obilazak počev od kraljevskih biblioteka drevnog Bliskog istoka, preko privatnih i javnih biblioteka Grčke i Rima, sve do prvih hrišćanskih manastirskih biblioteka. 

Autor nas upoznaje kada, gde i kako su preteče današnjih savremenih biblioteka bile stvarane i organizovane, obrazlažući pitanja kao što su načini nabavke knjiga, tipovi katalogizacije i još mnoga druga. Pored toga, Karson je čitaocima ponudio koncizan istorijski pregled tehnologije pisanja gde je obuhvatio teme poput svrhe pisanja, materijala koji su najčešće korišćeni, ko se pisanjem bavio itd. Ovu inače nezanimljivu i često dosadnu temu autor je ilustrovao zabavnim anegdotama i duhovitim opaskama i pretvorio je u štivo koje se čita kao avanturistički roman.

Zahvaljujući svom ogromnom znanju iz oblasti istorije, arheologije i klasičnih nauka, Kason slika zadivljujuću sliku književnosti, pismenosti i razvoja biblioteka kroz grčki, rimski i hrišćanski period.
 
Džon Štajngreber, Ruminator Review

Lajonel Karson:

Počasni je profesor klasičnih nauka na Univerzitetu u Njujorku. Kao rezultat njegovog izuzetno bogatog istraživačkog rada nastala su mnogobrojna dela: Latin and Greek in Current Use (1994), The Ancient Mariners (1996), Everyday Life in Ancient Rome (1998), Everyday Life in Ancient Egypt (2001) kao i mnoga druga.

 

Godina izdanja: 2004
ISBN: 86-7102-135-1
Težina knjige: 305.00
Dimenzije knjige: 14,5 x 21
Broj strana: 175
Povez: Tvrdi povez
Pismo: latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović
Likovno rešenje korica: Dragana Atanasović

Gordana Ljubanović:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske