Rasprodato
BITI DIGITALAN
Nikolas Negropont
Preveo sa engleskog Dušan Inđić

Negropont jasno definiše „čvorišta tehnoloških promena” u sjajno razvijenom scenariju početka XXI veka. Autor se opredeljuje za projekciju pozitivnih mogućnosti koje prevazilaze najslobodniju maštu futurologa prethodne generacije i duboko ulaze u domen "tvrde" naučne fantastike.

RASPRODATO

Tagovi:

Biti digitalan je veoma aktuelno štivo, svojevrstan vodič kroz velegrad bitova i mreža koje nas polako ali sigurno upliću u globalno pletivo informacija i novih izazova, novih opasnosti i novih sloboda. Negropontova knjiga je manifest digitalne ere. Opisi i predviđanja su mu puni optimizma i čvrste vere u stabilan i nezaustavljiv tehnološki i ukupni civilizacijski razvoj, u kojem su novi dometi mikroelektronike u punoj službi čovekove sreće i blagostanja.

Lako se može desiti da sumnjičavi čitalac pomisli da je naivno verovanje autora u slobodu pojedinca koja definitivno trijumfuje podržana „konačnom tehnologijom slobode”, kako je ovde definisano nastupajuće informatičko društvo. On veruje da globalne telekomunikacije i strahoviti porast razmene svih vrsta informacija između ljudi širom sveta neizbežno vode ujedinjavanju nacija i država, i formiranju jedinstvene zemaljske ekonomije, politike, pa i vlade.

U svakom slučaju, Negropont jasno definiše „čvorišta tehnoloških promena” u sjajno razvijenom scenariju početka XXI veka. Autor se opredeljuje za projekciju pozitivnih mogućnosti koje prevazilaze najslobodniju maštu futurologa prethodne generacije i duboko ulaze u domen tvrde naučne fantastike. Uostalom, već je pokazano da ni najsmelija naučna fantastika ne može ni da se približi realnostima „eksplozije tehnologija” krajem ovoga veka.

Nikolas Negropont:

Osnivač i direktor jedinstvene inovativne Medijske laboratorije pri poznatom MIT (Massachusetts Institute of Technology). Jedanaest godina stara medijska laboratorija, interdisciplinarni, multimilionski vredan istraživački centar neuporedivih intelektualnih i tehnoloških resursa, uglavnom se fokusira na proučavanje i eksperimentisanje budućih oblika ljudske komunikacije, od zabave do školstva.

Godina izdanja: 1998
Težina knjige: 0.00
Dimenzije knjige: 22 x 13
Broj strana: 247
Povez: broširani povez
Pismo: latinica
Likovno rešenje korica: Dragana Atanasović

Dušan Inđić:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske