Rasprodato
BUT BEAUTIFUL - Knjiga o džezu
Džef Dajer
Preveo sa engleskog Đorđe Trajković
RASPRODATO

Tagovi:  muzikadžez

Knjiga Džefa Dajera pohvala je džezu i izraz duboke zahvalnosti upućen svima koji su tu muziku stvarali. Neobičan i sasvim nov pristup u predstavljanju književnog teksta odvaja ovo delo od uobičajenih zbirki tekstova o džezu.
Iako u osnovi izmišljene, sve priče temelje se na stvarnim ličnostima i događajima, a odlikuje ih tanana ravnoteža između činjenica i fikcije.U relativno kratkim epizodama autor uspeva da sažme složene i često tragične životne priče velikana džeza: Četa Bejkera, Lestera Janga, Arta Pepera, Čarlsa Mingasa, Bada Pauela... Svoje junake Dajer prikazuje kao vrhunski, ali jednostrano nadarene, opsednute muzikom u kojoj nalaze jedini smisao. U njihovoj duhovnoj nesređenosti i potpunoj odvojenosti od sveta on nalazi nešto plemenito i dirljivo što pleni pažnju čitaoca i doprinosi da štivo bude zanimljivo i onima koji nisu poklonici ove vrste muzike.

Džef Dajer:

Njegova prva knjiga, Ways of Telling, objavljena 1986. godine, kritička je studija o piscu Džonu Bergeru koji je veoma uticao na Dajerovo stvaralaštvo. Godine 1989. objavio je The Colour of Memory, a tri godine kasnije roman The Search. Knjiga But Beautiful u SAD-u je prihvaćena kao jedna od najboljih knjiga o džezu ikada napisanih. Piše o umetnosti, fotografiji, indijskoj klasičnoj muzici, vajarstvu, boksu i filmu. Dobitnik je i književne nagrade Somerset Mom.

Godina izdanja: 2005
ISBN: 86-7102-149-1
Težina knjige: 0.00
Dimenzije knjige: 19,5 x 13,5
Broj strana: 247
Povez: Tvrdi povez
Pismo: Latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović
28.10.2005.: DŽEF DAJER U BEOGRADU

Đorđe Trajković:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske