Rasprodato
CAR I PRVOSVEŠTENIK
Žilber Dagron
Preveo sa francuskog Vladan Trijić

U delu Car i prvosveštenik Žilber Dagron na nov i provokativan način daje odgovor na to šta je u stvarnosti bila veza duhovne i svetovne vlasti objedinjenih u ličnosti vizantijskog cara. 

RASPRODATO

Tagovi:

U delu Car i prvosveštenik Žilber Dagron na nov i provokativan način daje odgovor na to šta je u stvarnosti bila veza dveju vlasti (duhovne i svetovne) objedinjenih u ličnosti vizantijskog cara. Za razliku od srednjovekovnog Zapada, u kojem se zbog ugleda i prevlasti papstva rano formirala jasna podela između zemaljske vlasti i vlasti duhovnika, u Vizantiji je uloga crkve složena, a car je, kao zemaljski predvodnik izabranog naroda, u isti mah i prvosveštenik. Ponekad, vizantijski car se doživljava kao idealni model vladara, ponekad kao opsesivni gušitelj slobode, suprotan zapadnoevropskom obrascu.

Žilber Dagron:

Žilber Dagron je profesor u čuvenoj školi Collége de France i vodeće ime francuske i svetske vizantologije. Od 1996. godine predsednik je Internacionalnog komiteta Međunarodne asocijacije za vizantijske studije.

Godina izdanja: 2001
Težina knjige: 0.00
Dimenzije knjige: 14,5 x 21
Broj strana: 435
Povez: Tvrdi povez
Pismo: ćirilica

Vladan Trijić:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske