Objavljena
CAR ILI UPRAVITELJ
Tonja Kjusopulu
Prevela sa grčkog Maja Nikolić

Da li je Vizantija na zalasku bila carstvo koje se raspada pred Osmanskom najezdom ili poslednje ostrvo duhovnosti čije izdanke osećamo i danas?

Knjižarska cena 1210 RSD
Cena 968 RSD

Tagovi:  istorijavizantija

Vizantija u XV veku olako se shvata kao anahroni zaostatak antičkog ekumenskog carstva, čija su jedina dostignuća doprinos helenske književnosti razvijanju ideja humanizma i renesanse i očuvanje pravoslavlja od uticaja katolicizma.

U studiji Car ili upravitelj grčka istoričarka Tonja Kjusopulu odbacuje ovakvo stanovište i nastoji da pokaže da je mala utvrđena enklava u srcu Osmanske imperije, koja je preostala od nekadašnjeg velikog i moćnog vizantijskog carstva, po uzoru na italijanski model prihvatila socijalnu strukturu i političku ideologiju sekularne države-grada, u nadi da će tako osigurati svoj opstanak. U skladu s tim carstvo poslednjih Paleologa predstavljeno je u potpuno drugačijem svetlu od onoga na koje smo navikli kada je o ovoj temi reč.

 

Uvod

Prvi deo: Prostor i ljudi
1. Carigrad. Organizacija prostora i njegove službe
2. Društvene snage u Carigradu

Drugi deo: Politička vlast u XV veku
1. Politički kadar
2. Država i administracija

Treći deo: Politička praksa i ideologija
1. Politički sistem
2. Stari i novi kolektiviteti

Umesto epiloga: Zašto je pao Grad
Bibliografija

Dodaci

Katalog političkog kadra
Registar ličnih imena i mesta

Tonja Kjusopulu:

Tonja (Antonija) Kjusopulu (1958) završila je osnovne studije vizantijske i novogrčke filologije na Univerzitetu u Atini. Postdiplomske studije završila je na univerzitetu Paris I Panthéon Sorbonne, a doktorirala je na Univerzitetu na Kritu, gde je i redovni profesor na Odeljenju za istoriju i arheologiju. Član je Društva za novogrčke studije (Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού) i Grčkog komiteta za vizantološke studije (Ελληνική Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών). Objavila je više knjiga, naučnih zbornika i članaka u kojima se prevashodno bavi društvenom istorijom i istoriografijom Vizantijskog carstva.

Godina izdanja: 2014
ISBN: 978-86-7102-431-0
Težina knjige: 453.00
Dimenzije knjige: 24 x 16
Broj strana: 190
Povez: tvrdi povez s omotnicom
Pismo: ćirilica
Likovni urednik: Svetlana Volic
Likovno rešenje korica: Svetlana Volic
Datum: 17.07.2015.

Maja Nikolić:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske