Rasprodato
ČAS LOBOTOMIJE
Svetislav Jovanov
RASPRODATO

Tagovi:  esej

U knjizi koja je donekle dizajnirana kao Web stranica, čitalac prepoznaje mimikriju dužeg eseja koji osvetljava neke od aspekata tri Kišove knjige, pripovednih zbirki Grobnica za Borisa Davidoviča i Enciklopedije mrtvih, kao i romana Peščanik. Iza neuobičajene i naizgled zbunjujuće forme, tekst Svetislava Jovanova otkriva i postulira mnoštvo poetičkih informacija vezanih za ova Kišova dela.

Osnovna autorova ideja je da kroz priču o Kišovoj poetici ispriča i onu o odnosu modernizma i postmodernizma u savremenoj prozi. Za modernističku argumentaciju služi mu roman Peščanik, koji vidi kao urušeni vrh modernističkog modela u kome se slika Sveta raspada u svet Slika, dok se, s druge strane, prava postmodernistička optika otvara kroz ono što povezuje pripovetke Grobnice i Enciklopedije.

Istražujući paralele između metafore Kišove Enciklopedije i Borhesove Biblioteke, Jovanov pokušava da precizno pozicionira Kišova poetička stajališta i njihove mene naspram ose literarnog mišljenja izvedenog iz jednog od ključnih dela H. L. Borhesa. U tom smislu, on meri učinke modela borhesovske naracije (zasnovane na mitskom, na ponovljivosti, beskonačnosti i iluzionističkom paradoksu) sa kišovskim konceptom jednog “postmodernističkog apokrifa” sačinjenog u kombinatorici poretka sveta istorije i poretka fikcije.

Osnovnu Kišovu ideju, u sumiranju vlastitih rezultata tekstualnih istraživanja, Jovanov vidi u činjenici da “tematsko polje zvano Istorija može predstavljati testo za metafizički kolač”, što je i posledica razaranja modernističkog mita Subjekta u kojem Smrt jeste Svet. Shodno tome, on u poslednjem delu knjige skreće pažnju na dela nekih od neposrednih baštinika ovog poetičkog koncepta (Basara, Petković, Albahari, Marković) odnosno na još neke od mogućih tekstualnih realizacija Kišovih smrtonosnih maštarija.

Svetislav Jovanov:

Svetislav Jovanov (1953), kritičar i dramaturg, napisao je knjigu kojom nam pokazuje kako može da izgleda alternativno čitanje proze Danila Kiša, ali nas istovremeno podseća i na čuvenu aferu nastalu oko zbirke Grobnica za Borisa Davidoviča. Pre ove knjige Jovanov je objavio studije o savremenoj drami, Borislavu Pekiću, teoriji postmoderne i domaćem filmu. Živi i radi u Novom Sadu.

Godina izdanja: 1997
Težina knjige: 150.00
Dimenzije knjige: 19,5 x 13,5
Broj strana: 156
Povez: Broširani povez
Pismo: Latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović
Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske