Objavljena
DEMOKRATIJA
Ros Harison
Preveo sa engleskog Đorđe Krivokapić

Ove nedelje, obnavljamo znanje iz demokratije!

Oslanjajući se na istorijske činjenice i ogromno znanje čuvenih teoretičara, autor se u prvom delu knjige bavi mogućim značenjima reči demokratija, a potom razmatra dileme i rezerve u vezi sa demokratijom, koje su velike mislioce zaokupljale od antičkih vremena do danas.

Knjižarska cena 1210 RSD
Cena 968 RSD

Tagovi:  filozofijaistorijastudijademokratijaznanjejednakost

 Knjiga Rosa Harisona Demokratija može se odrediti kao istorijsko-teorijska studija koja pruža filozofski uvid u izučavanje demokratije. Oslanjajući se na istorijske činjenice i ogromno znanje čuvenih teoretičara, autor se u prvom delu knjige bavi mogućim značenjima reči demokratija, a potom razmatra dileme i rezerve u vezi sa demokratijom, koje su velike mislioce zaokupljale od antičkih vremena do danas.
Upuštajući se dalje u vrednosti i vrednovanja demokratije, Harison se zapitao da li demokratija obezbeđuje središnja dobra koja bi je utemeljila kao vrednost, pri čemu kao osnovna dobra navodi znanje, autonomiju i jednakost. Složenost međusobnih odnosa između demokratije i ovih vrednosti izvor je brojnih problema i sukoba, a autor s pravom zaključuje da je odbrana demokratije istovremeno izazovna i mučna.  

Ros Harison:

Posle studija filozofije na univerzitetima u Kembridžu i Oksfordu, Ros Harison je izabran za naučnog saradnika koledža Sent Džons u Kembridžu, a potom za predavača na Univerzitetu Bristol. Kasnije se vratio u Kembridž i karijeru univerzitetskog predavača nastavio na Kings koledžu. Pored Demokratije, njegova najpoznatija dela su On What There Must Be (1974), Bentham (1983) i Hobbes, Locke, and Confusion’s Masterpiece (2003).

Godina izdanja: 2004
ISBN: 86-7102-121-1
Težina knjige: 463.00
Dimenzije knjige: 21 x 14
Broj strana: 327
Povez: Tvrdi povez
Pismo: latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović
Datum: 16.07.2020.

Đorđe Krivokapić:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske