Objavljena
DIGITALNA KULTURA
Čarli Gir
Preveo sa engleskog Aleksandar Luj Todorović

Kada bismo bili sposobni da shvatimo sve promene koje se odvijaju oko nas, onda to ne bi bile promene, već samo razvoj postojećeg stanja. Prema tome, jedino što možemo da učinimo jeste da mapiramo sve te promene, u nadi da nam neće izmaći iz ruku. Nadam se da Digitalna kultura upravo to nudi.

Čarli Gir

Knjižarska cena 1320 RSD
Cena 1056 RSD

Tagovi:  multimedija

Postojanje digitalne kulture najčešće se posmatra u svetlu najnovijih tehnoloških unapređenja, tako da se po svemu stiče utisak da je ona potpuno različita od svega što joj prethodi. Autor ove zanimljive studije dokazuje upravo suprotno – digitalna kultura nije nova pojava, niti je njen razvoj uslovljen isključivo tehnološkim napretkom. On navodi da je digitalna kultura u svom današnjem obliku istorijski uslovljena pojava, čiji se prvi elementi javljaju kao odgovor na potrebe modernog kapitalizma, da bi se zatim objedinili, zahvaljujući potrebama ratova vođenih sredinom dvadesetog veka. Tehnologija je ipak samo jedan od brojnih izvora koji su dali svoj doprinos razvoju ove pojave. U ostale izvore spadaju avangardne umetničke prakse, kontrakulturni utopizam, kritička teoria i filozofija, a digitalna kultura proizvod je slojženih međudejstava i dijalektičkih odnosa svih tih sastojaka. Knjiga je napisana u ubeđenju da se digitalna kultura ne može razumeti ukoliko se ne razluče svi heterogeni elementi od kojih se ona sastoji te stoga objašnjava uslove u kojima su se oni razvijali i način na koji su delovali jedni na druge.

Predgovor

Uvod: Šta je digitalna kultura?

1. Počeci digitalne kulture

2. Kibernetsko doba

3. Digitalna avangarda

4. Digitalna kontrakultura

5. Digitalni otpori

6. Digtalna priroda

7. Digitalna kultura u dvadeset prvom veku

Indeks

Čarli Gir:

Direktor je istraživačkog centra na Institutu za istraživanje kulture pri Univerzitetu Lankaster. Njegovo osnovno istraživačko interesovanje tiče se kulturoloških učinaka i značenje tehnologije i medija, posebno u odnosu na umetnost i filozofiju. Pored Digitalne kulture, objavio je Non-relational Aesthetics (2008) i Art Time and Technology (2005).

Godina izdanja: 2011
ISBN: 978-86-7102-382-5
Težina knjige: 373.00
Dimenzije knjige: 24 x 16
Broj strana: 225
Povez: broširani povez
Pismo: latinica
Likovno rešenje korica: Svetlana Volic

Aleksandar Luj Todorović:

Kao inženjer elektrotehnike, proveo je preko četrdeset godina u različitim oblastima radija i televizije. Tokom devedesetih godina prošlog veka bio je direktor i dekan Međunarodne akademije za radio i televiziju u Montreu, Švajcarska. Predaje na redovnim i doktorskim studijama na univerzitetima u Podgorici, na Cetinju i u Beogradu.

Autor je i koautor većeg broja knjiga i članaka iz oblasti elektronskih medija. Knjiga Umetnost i tehnologije komunikacija objavljena je 2009. godine u ediciji Multimedia. Među priznanjima koje je dobio za svoj rad ističu se zvanje doživotnog istaknutog člana SMPTE-a (Society of Motion Picture and Televizion Engineers), nagrada IBC-a (International Broadcasting Convention) i Velika diploma Zlatnog bora za režiju turističkog filma.

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske