Objavljena
DIVOVI - Globalna elita vlasti / meki povez
Piter Filips
Preveo sa engleskog Miroslav Budimir

 

Knjiga razotkriva mreže moći koje povezuju najbogatije pojedince i organizacije na svetu i ideološka opravdanja koja tu moć održavaju. Ovo besprekorno i originalno istraživanje strastveni je poziv na akciju i rezultat Filipsove trajne posvećenost socijalnoj pravdi i ljudskim pravima.

Knjižarska cena 1870 RSD
Cena 1496 RSD

Tagovi:

Jasno je da opstanak čovečanstva više nego ikad ranije zavisi od radikalne reforme, ako ne i od potpunog obaranja, sistema globalnog kapitalizma. Najhitnije političko pitanje našeg vremena jeste kako sprovesti svetsku preraspodelu bogatstva i moći vraćanjem resursa siromašnoj većini, kako bi se uravnotežile eksplozivne – zapravo smrtonosne – protivrečnosti tog sistema. Ako želimo da postignemo takvu preraspodelu, moramo razumeti globalnu strukturu vlasti. To je i bio i cilj ovog istraživanja profesora Filipsa i on ga je zaista ostvario! Koristeći oruđa istraživanja i dokumentaciju društvenih nauka, Filips identifikuje ogromne mreže transnacionalne korporativne vlasti koje oblikuju život svakog čoveka na našoj planeti. Ovo blagovremeno i kritično važno istraživanje daje nam odgovor na pitanje: „Ko vlada svetom?“

 

Još je Adam Smit upozoravao da će „gospodari čovečanstva“ slediti svoju gnusnu maksimu: Sve za sebe, ništa za druge. Teško da postoji prikladniji opis ere divljačkog kapitalizma, koji se pod okriljem Trampovih ludorija vinuo u nove visine. Ko su tačno gospodari? Ovo izvanredno istraživanje pruža detaljna i često šokantna otkrića o koncentraciji privatnog bogatstva i korporativne moći, o njenim institucijama i integrisanoj strukturi, i na kraju, o pretnji civilizovanom i humanom postojanju.

Noam Čomski

 

Knjiga Pitera Filipsa Divovi razotkriva mreže moći koje povezuju najbogatije pojedince i organizacije na svetu i ideološka opravdanja koja tu moć održavaju. Ovo besprekorno i originalno istraživanje strastveni je poziv na akciju i rezultat Filipsove trajne posvećenost socijalnoj pravdi i ljudskim pravima. Za svakoga ko želi da shvati socioekonomsku nejednakost u XXI veku ova knjiga je osnovno štivo i vitalna inspiracija za stvaranje boljeg sveta.

 Endi Li Rot, pomoćni direktor projekta Cenzurisano

Predgovor
Uvod: Ko vlada svetom

1. Elita vlasti transnacionalne kapitalističke klase: sedamdesetogodišnja istorija

2. Globalni finansijski divovi: centralno jezgro globalnog kapitalizma

3. Menadžeri: globalna elita vlasti finansijskih divova

4. Podmazivači: centar za planiranje politika elite vlasti transnacionalne kapitalističke klase

5. Zaštitnici: elita vlasti i imperija Vojske SAD–NATO-a, obaveštajne službe i privatne vojne kompanije

6. Ideolozi: korporativni mediji i kompanije za odnose s javnošću i propagandu

7. Suočavanje sa ogromnom silom: demokratski pokreti i otpor

Postskriptum: Pismo globalnoj eliti vlasti
Zahvalnost
Indeks

Piter Filips:

Profesor je političke sociologije na državnom univerzitetu Sonoma (Kalifornija, SAD) od 1994. godine. Od 1996. do 2010. godine bio direktor projekta Censored, a predsednik Fondacije za slobodu medija od 2003. do 2017. godine. Bio je urednik i kourednik četrnaest izdanja u okviru projekta Censored, zatim kourednik izdanja Impeach the President: The Case Against Bush and Chenei (2006) i urednik dva izdanja Progresivnog vodiča za alternativne medije i aktivizam (1999 i 2004). Drži kurseve iz političke sociologije, sociologije moći, sociologije medija, sociologije zavera i istraživačke sociologije. Dobitnik je nagrade Dalas Smit koju dodeljuje Unija za demokratsku komunikaciju 2009. godine i nagrade za ljudska prava Nacionalne asocijacije uzbunjivača 2014. godine. Živi u šumi sekvoje blizu Bodege u Kaliforniji sa suprugom Meri Lijom.

Godina izdanja: 2021
ISBN: 978-86-7102-647-5
Težina knjige: 550.00
Dimenzije knjige: 21 x 14
Broj strana: 396
Povez: broširani povez
Pismo: latinica
Likovni urednik: dr Svetlana Volic
Likovno rešenje korica: Dušan Šević

Miroslav Budimir:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske