Objavljena
DOBA NADZORNOG KAPITALIZMA / meki povez
Šošana Zubof
Prevela sa engleskog Jelena Petrović

 

„Inventivno, nenadmašno (...), ne sme se propustiti. Dok bauljamo po mraku trudeći se da nazremo obrise ove digitalne ere, Doba nadzornog kapitalizma jasno nam pokazuje kako ova poslednja revolucija menja našu privredu, politiku, društvo – i život“.

Financial Times

Knjižarska cena 2200 RSD
Cena 1760 RSD

Tagovi:

Ova knjiga veoma ubedljivo govori o nastanku potpuno novog oblika kapitalizma, a to je “nadzorni kapitalizam” koji se je zasnovan na tekovinama tehnološke revolucije gde su podaci postali najskuplja “roba”. Autorka ispituje uticaj tehnološkog napretka kako na ekonomiju i politiku, tako i na psihologiju ljudi. Šošana Zubof veoma hrabro progovara o zloupotrebi podataka kao mašineriji za pravljenje novca, sa jedne strane, ali i kao o važnom psihološkom procesu, s druge strane, u kojem je moguće ne samo ući u nečije misli, već ih je moguće i transformisati. Doba nadzornog kapitalizma otkriva svet u kom korisnici tehnologije više nisu klijenti, nego sirovina za obradu u potpuno novom industrijskom sistemu. Naomi Klajn za ovu knjigu kaže da “svako treba da je pročita radi svoje digitalne samoodbrane”. Svrstavaju je u visoko društvo u kom su Privreda i društvo Maksa Vebera, Bogatstvo naroda Adama Smita i Kapital u XXI veku Tome Piketija.

Kao plod obimnog istraživanja, ovo je uzbudljiva hronika nastanka nadzornog kapitalizma i njegovog pogubnog dejstva na naše društvo. (...) Nema mnogo ovakvih knjiga, čijem se vođstvu možemo prepustiti na dugom, mukotrpnom putu razumevanja.

Džejkob Silverman, New York Times Book Review

Do sada najambiciozniji pokušaj da se stvori šira slika i da se objasne posledice digitalizacije koje danas, kao pojedinci i građani, osećamo na sopstvenoj koži. (...) Nastavlja putem koji su utrli Adam Smit, Maks Veber, Karl Polanji i – zašto ne reći? – Karl Marks. (...) Ako ne ukrotimo novog kapitalističkog mutanta koji hara našim društvima, sami ćemo biti krivi jer nam neznanje više ne može biti izgovor. Knjiga koja otvara oči.

Džon Noton, Observer

Nemilosrdna i šokantna priča o tome kako ključni akteri zanemaruju, ismevaju i, na kraju, osujećuju svaki pokušaj države da ih zauzda.

Katrina Galiver, Times Literary Supplement

 

Ako se značaj knjige ocenjuje po tome koliko uspešno opisuje savremeni svet i koliko ima potencijala da taj svet promeni, onda bi, po mom mišljenju, ovo mogla biti najvažnija knjiga objavljena u ovom veku.

Zejdi Smit

UVOD

1. Digitalna budućnost kao dom ili egzil

PRVI DEO
OSNOVE NADZORNOG KAPITALIZMA
2. Deveti avgust 2011: postavljena je pozornica za doba nadzornog kapitalizma
3. Otkriće bihevioralnog viška
4. Jarak oko zamka
5. Taktika nadzorng kapitalizma: otmi, prikupi, bori se
6. Žrtveotmice: podela znanja u društvu

DRUGI DEO
USPON NADZORNOG KAPITALIZMA
7. Industrija stvarnosti
8. Od iskustva do podataka
9. Podaci iz dubina
10. Nateraj ih da plešu
11. Pravo na buduće vreme

TREĆI DEO
INSTRUMENTARNA SILA ZA TREĆE MODERNO DOBA
12. Dve vrste sile
13. Veliki drugi i uspon instrumentarne moći
14. Utopija izvesnosti
15. Instrumentarni kolektiv
16. O životu u košnici
17. Pravo na utočište

ZAKLJUČAK
18. Napad iz vazduha

Detaljan sadržaj
Zahvalnice
Napomene
Indeks

Šošana Zubof:

Američka spisateljica, socijalni psiholog, filozof i profesor. Doktorirala je socijalnu psihologiju na Harvardu i filozofiju na Univerzitetu u Čikagu. Napisala je tri knjige, od kojih je svaka označila novu epohu tehnološkog društva. Krajem osamdesetih godina XX veka, u delu In the Age of the Smart Machine (U doba pametne mašine) predvidela je revoluciju koju će kompjuteri uvesti u oblast savremenog rada. U osvit XXI veka, njena knjiga The Support Economy (Economija podrške) prognozirala je uspon digitalnog kapitalizma u sektoru usluga, skrojenog po meri pojedinca. Šošana Zubof profesor je emeritus Poslovnog fakulteta na Harvardu i članica stručnog kolegijuma Centra Berkman Klajn za internet i društvo, Pravnog fakulteta na Harvardu.

Godina izdanja: 2021
ISBN: 978-86-7102-640-6
Težina knjige: 989.00
Dimenzije knjige: 21x14
Broj strana: 730
Povez: broširani
Pismo: latinica
Likovno rešenje korica: Dušan Šević
Datum: 07.08.2021.

Datum: 06.08.2021.

Datum: 05.08.2021.

Datum: 31.07.2021.

Datum: 13.06.2021.

Datum: 26.04.2021.

Datum: 14.03.2021.

Datum: 05.03.2021.

Datum: 18.02.2021.

Jelena Petrović:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske