Objavljena
DOLI SITI
Orli Kastel-Blum
Prevela sa hebrejskog Dušica Stojanović Čvorić

 

Antijunakinja ovog distopijskog sveta bori se sa materinskim instinktom stvarajući od sebe negativ tipične jevrejske majke. Ali i za to postoji strašni razlog jer, koje bi dete moglo normalno da odrasta na mestu kao što je Doli Siti?

Knjižarska cena 660 RSD
Cena 528 RSD

Tagovi:

Doli Siti je grad haosa i ružnog, neprijateljsko i tužno mesto koje predstavlja dom doktorke, protagonistkinje ovog romana. Ona živi sama u gigantskoj stambenoj zgradi gde vrši eksperimente na životinjama u svom stanu laboratoriji. Iako veoma hladnokrvna, tugovaće kada uginu zlatna ribica i pas, a stvari postaju znatno komplikovanije kada pronađe napuštenu bebu u prtljažniku automobila.

Antijunakinja ovog distopijskog sveta bori se sa materinskim instinktom stvarajući od sebe negativ tipične jevrejske majke. Ali i za to postoji strašni razlog jer, koje bi dete moglo normalno da odrasta na mestu kao što je Doli Siti? Zbog toga su telo i život njenog sina određeni političkim okolnostima, granicama pre i posle ratova za Zapadnu obalu i pojas Gaze, večite potrebe spremnosti za rat i podnošenja posledica sukoba. Autorka se pita šta će biti ukoliko se ne pronađu rešenja? Da li će svi postati mentalno bolesni i živeti u virtuelnom ili stvarnom Doli Sitiju?

Od svog objavljivanja do danas, ovaj roman preveden je na holandski, francuski, nemački, engleski, švedski, grčki, italijanski i španski jezik.

Grad negativne utopije, Ip Clio

Govorili su mi da sam luda, intervju sa Orli Kastel-Blum, Srđan Jokanović

 

Orli Kastel-Blum:

(Orly Castel Bloom) rođena je u Tel Avivu 1960.godine u porodici egipatskih Jevreja. Studirala je na Visokoj školi scenskih umetnosti u Ramat Ganu. Živi u Tel Avivu i predaje kreativno pisanje na Državnom univerzitetu.

Autor je jedanaest knjiga od kojih je prvu, zbirku kratkih priča Nedaleko od centra grada objavila 1987. Desetak godina kasnije priznata je kao jedna od pedeset najuticajnijih žena Izraela. Kritika je naziva ‘postmodernom književnicom čija je proza raskrstila sa idejama i istorijom cionizma’. Dobitnik je nekoliko uglednih nagrada za književnost u Izraelu.

Njen roman Doli Siti ušao je na listu UNESKA u kategoriji reprezentativnih književnih dela, a 2007. nominovan je za listu deset najznačajnijih romana od osnivanja države Izrael.

Godina izdanja: 2015
ISBN: 978-86-7102-485-3
Težina knjige: 243.00
Dimenzije knjige: 19,5 x 12,5
Broj strana: 150
Povez: tvrdi povez sa omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: Svetlana Volic
Datum: 19.03.2020.

Datum: 19.03.2020.

Datum: 19.03.2020.
1zqjuo'"(){}<x>:/1zqjuo;9
Datum: 18.10.2015.

Datum: 05.10.2015.

Dušica Stojanović Čvorić:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske