Objavljena
ETIKA INFORMISANJA
Daniel Korni
Prevela sa francuskog Vera Ilijin

Novinarskoj etici autor daje središnje mesto, ali razmatra i etiku medija kao organizacija i, posebno, problem odgovornosti same javnosti, odnosno društva, za kvalitet informisanja. Utoliko je pred nama i nacrt za jednu "globalnu etiku informisanja", etiku u kojoj se novinarstvo i mediji ne promišljaju kao zatvoren i samodovoljan sistem, već u perspektivi otvorenog društva i bitnih ciljeva informisanja u službi javnosti.

Đura Vojnović

Knjižarska cena 715 RSD
Cena 572 RSD

Tagovi:

Etika informisanja Daniela Kornija prva je knjiga te vrste kod nas. To je zapravo sažet uvod u ovu problematiku u liberalnim društvima Zapada. Prva tri poglavlja posvećena su novinarskoj etici i sadrže, uz kratak istorijat, razmatranja o instrumentima profesionalne etike (saveti za štampu, ombudsman, nacionalni i međunarodni kodeksi) i o svim važnijim načelima na kojima se ona zasniva. U našim uslovima, ovaj deo knjige poslužiće i kao novinarski priručnik. U četvrtom poglavlju izlaže se etika medija kao ustanova, a u poslednjem postavlja i pitanje odgovornosti same javnosti za kvalitet informisanja.
Autor raspravlja o različitim oblicima regulisanja i samoregulisanja medija, kao i o pravnom okviru i drugim stegama koji utiču na novinarske i medijske prakse; otvara problem kolizije između pravne regulative i novinarske etike.
Traganje za istinom je centralno pitanje novinarske etike i Korni ga detaljno analizira; isto tako i problem novinarske objektivnosti. Za različite vrste zloupotreba podjednako odgovornim smatra i rukovodioce medija, a najveću opasnost po etično novinarstvo na Zapadu vidi u moći novca.

Uvod

I Etika novinara

1.Instrumenti deontologije novinarstva
2.Načela novinarske profesije
3. Granice normativne etike

II Etika informisanja

4. Odgovornost medija
5. Sloboda i odgovornost javnosti

Dodatak
Deklaracija o pravima i obavezama novinara

Đura Vojnović: U getu dezinformisanosti

 

Daniel Korni:

Profesor na Univerzitetu u Nešatelu i direktor Centra za obrazovanje novinara u Lozani. Autor je brojnih dela iz oblasti medija, između ostalih: Novinarstvo i istina, za jednu etiku informisanja (Ed. Labor et Fides, 1994), i De soleil et d’ombre. Chroniques sur l’expérience du monde travers les médias (Ed. Labor et Fides, 1996).   

Godina izdanja: 1999
Težina knjige: 198.00
Dimenzije knjige: 22 x 13
Broj strana: 159
Povez: broširani povez
Pismo: latinica
Likovno rešenje korica: Dragana Atanasović

Vera Ilijin:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske