Rasprodato
EVROPA POSLE RIMA
Džulija M. H. Smit
Prevela sa engleskog Ksenija Todorović

Odbacije se tumačenje razdoblja posle raspada Rimskog carstva kao "marčnog doba" Evrope, i pokazuje vitalnost i raznovrsnost u kulturi i civilizaciji Evrope.

RASPRODATO

Tagovi:  evropa

Razdoblje od pet stotina godina posle raspada Rimskog carstva i dalje nazivamo „mračnim dobom“ Evrope, uz obrazloženje da je to doba varvarskih najezdi, praznoverja i borbe za opstanak.

Džulija Smit odbacuje takvo tumačenje i otkriva nam doba velike vitalnosti i kulturne raznolikosti. Regionalne razlike, priroda moći i nasleđe Rimskog carstva središnje su teme analize koja obuhvata teritoriju zapadne Evrope – od Irske do Mađarske i od Škotske i Skandinavije do Španije i Italije.

Autorka koristi novu metodologiju koja objedinjuje kulturnu istoriju, regionalne studije i istoriju odnosa polova. Zahvaljujući velikom broju izvornih dokumenata, u knjizi se mogu naći primeri iz svih slojeva društva, od robova do careva, u kojima nam se pojedinci obraćaju sopstvenim rečima.

Džulija M. H. Smit:

Stručnjak za pitanja roda, vere i politike u ranosrednjovekovnoj Evropi. Šef je Katedre za srednjovekovnu istoriju na Univerzitetu u Glazgovu i istaknuti član Kraljevskog istorijskog društva. 

Godina izdanja: 2006
ISBN: 86-7102-251-X
Težina knjige: 625.00
Dimenzije knjige: 14,5 x 21
Broj strana: 628
Povez: Tvrdi povez
Pismo: ćirilica
Likovni urednik: Dragana Atanasović
Likovno rešenje korica: Dragana Atanasović

Ksenija Todorović:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske