Rasprodato
FILM I TEHNOLOGIJA
Tereza Žiro
Preveo sa engleskog Aleksandar Luj Todorović

Šta je film? Kakva je njegova budućnost? Šta tehnologija menja u umetnosti? Sve su to pitanja koja nameće ubrzan razvoj tehnologije.

RASPRODATO

Tagovi:  filmtehnologijafilmska umetnost
Šta je film? Kakva je njegova budućnost? Šta tehnologija menja u umetnosti? Sve su to pitanja koja nameće ubrzan razvoj tehnologije. Kritičar Andre Bazen i filozof Valter Benjamin postavili su ih analognom filmu, a Tereza Žiro ih danas postavlja ponovo, u trenutku kada digitalni film preuzima primat. Analizirajući ključne momente u istoriji filma, od Dagera i Marea, preko Edisona i Limijera, Melijesa i nemih komedija, Grifita i Drejera, Čaplina, Bresona i Hičkoka, do najnovije generacije filmskih stvaralaca, autorka pokazuje kako se film, od samog početka, podelio na dva paralelna toka. U jednom, automatski aparat služi da oživi postojeće slike (analogne fotografije ili računarske slike) dok u drugom, film koristi automatizam kao instrument percepcije pokreta koji se nalazi u samom izvoru slike.

Za Terezu Žiro u svakom trenutku istorije filma istovremeno postoje dva filma, bez obzira na to koju tehniku koriste – klasični i moderni, i ta podela ima svoju punu vrednost i danas u vremenu digitalnog filma.

Tereza Žiro:

Rad na polju filma i filmske umetnosti Tereza Žiro je otpočela kao filmski kritičar. Više godina redovno je objavljivala tekstove u čuvenom francuskom časopisu Cahiers du cinéma. Posle toga, svoje interesovanje usmerila je na praktično delovanje i posvetila se filmskoj montaži

Godina izdanja: 2003
ISBN: 86-7102-061-4
Težina knjige: 250.00
Dimenzije knjige: 14,5 x 21
Broj strana: 185
Povez: tvrdi povez sa omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović

Aleksandar Luj Todorović:

Kao inženjer elektrotehnike, proveo je preko četrdeset godina u različitim oblastima radija i televizije. Tokom devedesetih godina prošlog veka bio je direktor i dekan Međunarodne akademije za radio i televiziju u Montreu, Švajcarska. Predaje na redovnim i doktorskim studijama na univerzitetima u Podgorici, na Cetinju i u Beogradu.

Autor je i koautor većeg broja knjiga i članaka iz oblasti elektronskih medija. Knjiga Umetnost i tehnologije komunikacija objavljena je 2009. godine u ediciji Multimedia. Među priznanjima koje je dobio za svoj rad ističu se zvanje doživotnog istaknutog člana SMPTE-a (Society of Motion Picture and Televizion Engineers), nagrada IBC-a (International Broadcasting Convention) i Velika diploma Zlatnog bora za režiju turističkog filma.

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske