Rasprodato
FRANC JOZEF
Žan-Pol Bled
Preveo sa francuskog Vojislav Pavlović

Prema Bledovom mišljenju, dugotrajna vladavina učinila je od Franca Jozefa vidljivi simbol jedinstva Habzburške monarhije, a njegove vrline, mane i ograničenja podudarali su se sa obeležjima Dvojne monarhije u celini. 

RASPRODATO

Tagovi:

Francuski istoričar Žan-Pol Bled svoju istoriju života cara Franca Jozefa gradi na zanimljivoj paraleli između sudbine vladara i Monarhije u celini. Minuciozan opis životnog veka Franca Jozefa pruža uravnoteženu sliku paralelnog preobražaja monarha apsolutiste u ustavnog vladara, i feudalnog društva u liberalnu sredinu. Prema Bledovom mišljenju, dugotrajna vladavina učinila je od Franca Jozefa vidljivi simbol jedinstva Habzburške monarhije, a njegove vrline, mane i ograničenja podudarali su se sa obeležjima Monarhije u celini. Njegovom smrću završila se jedna epoha, ne samo u istoriji Dvojne monarhije već i u istoriji Evrope, epoha plemića i džentlmena, epoha puna poverenja u ustaljeni poredak.

Žan-Pol Bled:

Žan-Pol Bled je profesor savremene istorije na Sorboni i vrstan poznavalac istorije Dvojne monarhije. Pored istorije konzervativnih ideja u Austriji, kojom se bavio u svojoj doktorskoj disertaciji, Bled predano proučava i istoriju austrougarskog plemstva.

Godina izdanja: 1998
Težina knjige: 0.00
Dimenzije knjige: 14,5 x 21
Broj strana: 680
Povez: Tvrdi povez
Pismo: ćirilica
Likovni urednik: Dragana Atanasović

Vojislav Pavlović:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske