Objavljena
GEOPOLITIKA EMOCIJA
Dominik Mojsi
Prevela sa engleskog Milica Čečur

Da li strah od "drugih" kao dominantna emocija Amerike i Evrope utiče na globalizaciju ili globalizacija utiče na emocije?

Knjižarska cena 1320 RSD
Cena 1056 RSD

Tagovi:  politikaglobalizacijageopolitikaemocije

Ovo je prva knjiga koja istražuje dalekosežni uticaj emocija na globalizaciju. Mojsi tvrdi da strah od „drugih“ upravlja Amerikom i Evropom. Zapaža da ih taj strah razdvaja, umesto da ih spaja, zbog rasprava kako ga prevazići. S druge strane, muslimanska zajednica u dijaspori živi u kulturi ponižavanja zbog istorijskih pritužbi, kao i građanskih i religijskih konflikata. Autor primećuje da se Azija skoncentrisala na stvaranje bolje budućnosti preuzimajući ekonomsku inicijativu sa Zapada.

Da li ove emocije predstavljaju osnovne kulturne tendencije karakteristične za određene regije i narode? Kako će ova različita osećanja uticati na svet? Kako će Zapad nadmašiti strah i izbeći prelaz u militarizam? Kako će muslimani prevazići poniženje? Hoće li Kina i Indija zadržati status zemalja nade? Geopolitika emocija predstavlja nov, provokativan pogled na globalizaciju.

Neverovatno kreativan odgovor na knjigu Semjuela Hantingtona „Sukob civilizacija“... Revolucionarna analiza... Ona pokazuje stvarne posledice „sudara emocija“ i zaključuje kako će se ove struje menjati u predstojećim godinama.
Publisher Weekly

Ovo je najbolje od Moisija: originalno, izazovno i elegantno delo. Ova knjiga pokazuje kako je globalizacija krivotvorila nove svetske nerede koliko sudarom emocija toliko i borbama oko moći.
Mark Leonard, autor knjge What Does China Think

PRIKAZ KNJIGE, Filip Ejdus, Međunarodna politika

INTERVJU DOMINIKA MOJSIJA, Politika

UTICAJ EMOCIJA NA GLOBALIZACIJU, Zagorka Golubović, Politika 

Predgovor američkom izdanju

Uvod: Sukob emocija

1. Globalizacija, identitet i emocije
2. Kultura nade
3. Kultura poniženja
4. Kultura straha
5. Teški slučajevi
6. Svet u 2025.

Bibliografija

Zagorka Golubović: Između poniženja i nade

Dominik Mojsi:

Jedan od osnivača i viših savetnika Francuskog instituta za međunarodne odnose (IFRI) i šef Odeljenja za geopolitiku na Evropskom koledžu u Varšavi. Profesor je na Institutu političkih nauka u Parizu i gostujući profesor na Univerzitetu Harvard. Često piše članke za Financial Times, Die Welt i druge časopise.

Diplomirao je političke nauke na Sorboni i Harvardu, bio asistent Rejmonu Aronu i predavao na Visokoj školi društvenih nauka u Parizu. Tokom devedesetih godina uz Timoti Garton Eša i Mihaela Mertesa napisao je nekoliko pledoajea u korist proširenja Evropske unije i modernizacije evropskih institucija, verujući da je ujedinjenje Evrope najbolji način za prevazilaženje "tragedije prošlosti". Pored Geopolitike emocija i Geopolitike televizijskih serija objavio je sledeće naslove: Le nouveau contient: Plaidoyer pour une Europe renaissante (1991) sa Žakom Rupnikom, Les cartes de la France l'heure de la mondialisation (2000) i Un Juif improbable (2011).

Godina izdanja: 2012
ISBN: 978-86-7102-437-2
Težina knjige: 463.00
Dimenzije knjige: 24 x 17
Broj strana: 1
Povez: Tvrdi povez s omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: Svetlana Volic
Likovno rešenje korica: Svetlana Volic
Datum: 18.11.2017.

Datum: 14.11.2017.

Milica Čečur:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske