Objavljena
GLAS PROŠLOSTI - Usmena istorija
Pol Tompson
Preveo sa engleskog Đorđe Trajković

Prava je retkost u modernom akademskom životu zameniti posle deset godina svoju knjigu koja je bez premca još boljom, ali Pol Tompson je uspeo. Njegov novi materijal o pamćenju, sopstvu, o drami kao terapiji, književni kritičari treba da čitaju u ranom detinjstvu.

Independent

Knjižarska cena 1430 RSD
Cena 1144 RSD

Tagovi:

Glas prošlosti predstavlja klasično delo britanske istoriografske literature. I teorijsko delo i praktični vodič, Glas prošlosti je angažovana knjiga. Tompson ne krije strast s kojom se posvetio uobličavanju usmene istorije kao discipline nasuprot po njemu ograničavajućih pravila tradicionalne akademske istoriografije. Njegovo bogato i posvećeno iskustvo trebalo bi da posluži kao najbolji garant mogućnosti koje pruža usmena istorija.

Prva knjiga koja spaja teoriju usmene istorije i tehničke procese. Ona predstavlja mapu koja pokazuje gde se usmena istorija nalazi u mozaiku zapadne istoriografije.

American Historical Review

Predgovor prvom izdanju
Predgovor drugom izdanju
Predgovor trećem izdanju

1. Istorija društvenih zajednica

2. Istoričari i usmena istorija

3. Dostignuća usmene istorije

4. Dokazi

5. Sećanje i sopstvo

6. Projekti

7. Intervju

8. Skladištenje i prosejavanje

9. Tumačenje: pisanje istorije

Uputstva za intervju o životnoj priči
Napomena o dodatnoj literaturi

Veljko Stanić: Pol Tompson i usmena istorija

Indeks

Pol Tompson:

Britanski je istoričar i sociolog, profesor Društvene istorije na Univerzitetu u Eseksu. U promenama koje su zahvatile britansku, ali i druge evropske istoriografije njegove generacije, Tompson se brzo izdvojio originalnim istraživačkim usmerenjem. Osnivač je Nacionalne zbirke životnih priča (National Life Story Collection) u Londonu i Društva za usmenu istoriju (Oral History Society). Pokrenuo je časopis "Usmena istorija" (Oral History). 
Autor je pionirskih studija iz oblasti usmene istorije, kao što su Edvardijanci: ponovno stvaranje britanskog društva (The Edwardians: The Remaking of British Society) iz 1975, a u koautorstvu i brojnih drugih istraživanja i metodoloških priručnika.

Godina izdanja: 2012
ISBN: 978-86-7102-432-7
Težina knjige: 701.00
Dimenzije knjige: 24 x 16
Broj strana: 354
Povez: tvrdi povez s omotnicom
Pismo: ćirilica
Likovno rešenje korica: Svetlana Volic

Đorđe Trajković:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske