Objavljena
GLASOVI
Sulejman Fajad
Preveo sa arapskog Srpko Leštarić

Duhovit i živopisan roman sa zapanjujućim krajem.

Knjižarska cena 770 RSD
Cena 616 RSD

Tagovi:  romanfikcija

„Među žiteljima Derviša nema nikoga ko nije shvatio, od trenutka kada nam je došao Hamid i otkako smo videli Simonu, ko smo mi, zapravo, i šta smo.“
 
(Mahmud ibn el Munsi)
 
Dok čitamo ovaj duhoviti i živopisni roman o kulturnim razlikama evropske i arapske civilizacije, ne slutimo da nas njegov autor, ugledni egipatski pisac i intelektualac starije generacije Sulejman Fajad, vodi ka epilogu koji je istovremeno zapanjujući i jeziv.
 
Centralna ličnost ovog proznog dela je nonšalantna Francuskinja Simona, koja dolazi u posetu familiji svoga muža Hamida, egipatskog iseljenika. Njena pojava u tipičnom arapskom selu, u kojem je poštovanje tradicije i patrijarhalnih normi važnije od života, izaziva sveopštu pometnju – od napetog iščekivanja gošće, preko radoznalog divljenja njenoj lepoti, slobodoumnosti i opuštenosti, sve do iskrenog zgražavanja nad njenim ponašanjem i evropskim manirima koji u očima arapskih meštana poprimaju čudovišne razmere. Sliku o Simoni i njenoj sudbini gradimo na osnovu pripovedanja nekoliko protagonista -  njenog muža Hamida, članova njegove porodice i nekoliko seljana.
 
Prikaz ove knjige možete pročitati na sajtu „The Independent“: Prikaz knjige
 

Sulejman Fajad:

Egipatski pisac, rođen u Dakhaliji 1929, završio magistarske studije arapskog jezika i književnosti na Azharu 1959. godine. Bio je urednik u u dnevnim novinama i na radiju i pisao kolumne i književnu kritiku za kaireske listove i časopise. 

Pored dela iz istorije arapske književnosti, gramatike i leksikografije, objavio je deset zbirki kratkih priča i pet kraćih romana. Pojedine Fajadove priče smatraju se remek delima arapske kratke proze. Dobitnik je niza književnih priznanja među kojima su posebno značajna egipatska državna nagrada u oblasti lepe književnosti 2002. i nagrada Al Owais, popularno nazvana "arapski Nobel" (1992/93).

Godina izdanja: 2013
Težina knjige: 210.00
Dimenzije knjige: 19,5x12,5
Broj strana: 120
Povez: Tvrdi povez s omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: Svetlana Volic
Likovno rešenje korica: Svetlana Volic
02.03.2015.: PREMINUO SULEJMAN FAJAD
05.10.2016.: ARAPSKA JESEN U CLIU

Srpko Leštarić:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske