Objavljena
GLUMAC NA FILMU
Žaklin Nakaš
Prevela sa francuskog Ivana Aranđelović

Koje je mesto glumca u ukupnoj teorijskoj, kritičkoj ili istorijskoj misli o kinematografiji?  

Knjižarska cena 1320 RSD
Cena 1056 RSD

Tagovi:  umetnostfilm
Glumicama i glumcima posvećen je najveći deo kinematografske literature, ne baš raznolike: Intervjui, albumi, biografije ili memoari. Glumac voli da se prikazuje i da priča o sebi; on čak i iza kulisa učestvuje u spektaklu i predstavi, glamuru i anegdoti. Ništa čudno što u takvom kontekstu istraživanjima o glumačkoj profesiji još nedostaje jasno sagledavanje.
 
Evidentno je da su sineaste i kritičari, mnogo više od teoretičara, posmatrali, procenjivali i najčešće odbacivali glumca. Cilj ovog dela manje je usmeren na proučavanje doprinosa glumačke profesije filmskoj umetnosti, a više na stvaranje legitimnog terena za razmišljanje o njoj.
 
Pristup filmskom glumcu i glumicama u ovoj knjizi odraz je francuske škole mišljenja; mnogi stavovi o glumcu su provokativni i navode na smelo razmišljanje o tematici, te bi trebalo da budu shvaćeni kao podsticaj i poziv na debatu. 

UVOD

1. RAĐANJE GLUMCA

2.TEORIJSKI PRISTUP

3. ŠTA GLUMAC ČINI

4. GLUMAC, SINEASTA: ARTISTI I MODELI

5. GLUMAC I LIK

6. AMERIČKI GLUMAC

7. PRAVI GLUMAC, NEGLUMAC

8. GLUMAC I ANALIZA

Žaklin Nakaš:

Predaje na Univerzitetu Pariz VII Denis Didro.

Pored brojnih tekstova u stručnim časopisima objavila je knjige Le Film hollywoodien classique (1995) i Hollywood, l’ellipse et l’infilmé. (2001) 

Godina izdanja: 2009
ISBN: 978-86-7102-323-8
Težina knjige: 402.00
Dimenzije knjige: 14,5 x 21
Broj strana: 188
Povez: Tvrdi povez s omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović
Likovno rešenje korica: Svetlana Volic
Datum: 02.12.2015.
Amy, Thank you for the kind words. Chelsey Sibley rides our Arabians KB Omega Fahim+++// and daughter KB Jull Fahim+// and I just sent her KB Kalila Fahim++ but she mialny shows them at the Arab shows. She does ride occasionally at your shows and we hope she will show them at the CDS Championship show next year. We live in Eureka so we do not get to see our horses as much as we would like. Feel free to take a look at the videos from the Nationals under the website above or at youtube under maryelainekerrigan. We are very proud of being a part of a historical moment. I hope to meet you at one of your shows!

Ivana Aranđelović:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske