Rasprodato
GRAD U ISTORIJI EVROPE
Leonardo Benevolo
Prevela sa italijanskog Snežana Milinković
RASPRODATO

Tagovi:  istorijastudijaevropaidentitetgrad

Grad u istoriji Evrope je znalački pisana, sveobuhvatna studija o identitetu evropskih gradova. Objavljena je u okviru edicije Rađanje Evrope, koju je ustanovio znameniti istoričar Žak le Gof, a čiji je cilj da predstavi neke bitne teme evropske istorije, obuhvatajući ekonomske, političke, socijalne, religiozne i kulturne dimenzije njenog dugog i bogatog nasleđa. U takvoj zamisli tema o gradovima je neizbežna jer se u njoj susreću i prepliću svi evropski istorijski motivi. S obzirom na širinu teme, Benevolo se prvenstveno bavi „fizičkim” scenarijem gradova, koji je postojan i predstavlja neraskidivu vezu prošlosti i sadašnjosti, kao i način uslovljavanja budućnosti postojećim. Autor je ponudio izbor primera gradova, grupisanih po periodima značajnim za istoriju kontinenta, tačnije - onih gradova koji nastaju u toku formiranja Evrope kao posebnog entiteta i nakon toga.  

Leonardo Benevolo:

Jedan od najpoznatijih istoričara arhitekture i urbanizma u svetskim razmerama. Rođen je u italijanskom gradu Orta, u pokrajini Novari 1923. godine. Tokom duge i plodne univerzitetske karijere predavao je istoriju arhitekture u Rimu, Firenci, Veneciji i Palermu. U svojim delima Benevolo je uspešno povezao pristup inženjera i humaniste i s podjednakom pažnjom razmatrao kako funkcionalne, političke i socijalne probleme arhitekture i urbanizma, tako i one koji otkrivaju njihov formalni izraz. Autor je velikog broja radova, među kojima se, pored Grada u istoriji Evrope, posebno ističu dela Storia dell’architettura moderna (1960) i Storia della citta (1975).

Godina izdanja: 2004
ISBN: 86-7102-124-6
Težina knjige: 450.00
Dimenzije knjige: 21 x 14
Broj strana: 323
Povez: Tvrdi povez
Pismo: latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović
09.05.2016.: Evropa u pola cene

Snežana Milinković:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske