Rasprodato
HOKUS POKUS
Kurt Vonegat
Preveo sa engleskog Zoran Paunović

Hokus pokus će po svoj prilici ostati upamćen ne samo kao testamentarno ostvarenje jednog značajnog pisca, već i kao epitaf jednom dobu koje zaslužuje samo praznu nadgrobnu ploču. Ili čak ni toliko.

RASPRODATO

Tagovi:

Judžin Debs Hartke, glavni junak romana Hokus pokus, tipičan je melanholični gubitnik koji stoički prihvata bezdušno poigravanje sudbine, da bi prekasno shvatio da je obmanut i da mu nije dodeljena uloga žrtve, već grešnika i krivca. I to krivca koga, apsurdno i ironično, slave kao heroja zbog ubistava koja je počinio u Vijetnamskom ratu, dok mu s druge strane sude zbog grešaka počinjenih iz najplemenitijih pobuda. Jedino čime Hartke može makar da pokuša da se brani protiv takvog suludog sveta jeste rezignacija, ledeni smeh u senci vešala ili, tačnije, u senci atomske pečurke.

Hokus pokus će po svoj prilici ostati upamćen ne samo kao testamentarno ostvarenje jednog značajnog pisca, već i kao epitaf jednom dobu koje, poput Judžina Debsa Hartkea, zaslužuje samo praznu nadgrobnu ploču. Ili čak ni toliko.

Kurt Vonegat:

Kurt Vonegat se danas s pravom svrstava među vodeće američke prozne pisce. Takav ugled ponajviše je zasnovan na romanima Kolevka za macu (1963), Klanica-pet (1969), Zatvorska ptičica (1979), Snajper Dik (1982), Galapagos (1985), Hokus pokus (1990). Roman, Vremenski potres, objavljen 1997. godine, čita se kao setni autobiografski post-skriptum.

Godina izdanja: 1998
Težina knjige: 0.00
Dimenzije knjige: 19,5 x 12,5
Broj strana: 323
Povez: tvrdi povez sa omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović

Zoran Paunović:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske