Objavljena
HOMO ECONOMICUS – (Zabludeli) prorok novih vremena
Danijel Koen
Prevela sa francuskog Ljiljana Mirković
Knjižarska cena 1100 RSD
Cena 880 RSD

Tagovi:  istorijaprivatni životekonomijadruštvonezadovoljstvo

Autor ove zanimljive studije polazi od teze da se istorija sveta može sagledavati kao dugo kretanje čovečanstva ka sreći, uz puno prepreka i sa neizvesnim ishodom. Istražujući razloge za porast nezadovoljstva u eri nesumnjivo najvećih materijalnih bogatstava i neslućenih mogućnosti, Koen daje istorijski pregled značenja zadovoljstva i bola, krećući se od drevnih civilizacija do savremenog doba.

Danas, kada vladaju darvinistički obrasci neprestane i bespoštedne borbe, a zadovoljstvo se ostvaruje isključivo prisvajanjem materijalnih dobara, sreća je uvek nedostižna. Danijel Koen tvrdi da ovo stanje ne mora biti izvor večite frustracije već, naprotiv, tačka oslonca drugačijeg ustrojstva privatnog života i društvenih procesa, a ključ za oba je u čovekovom poimanju zadovoljstva i sreće.

Bruto društvena sreća
Rad, vrednost koja iščezava
Opadanje carstva
Decentralizacija sveta
Velika kriza Zapada
Darvinov košmar
Postmoderno stanje

Danijel Koen:

Francuski ekonomista, profesor na Ecole d’economie u Parizu i bankarski savetnik. Dobitnik je velikog broja prestižnih evropskih nagrada za naučno–istraživački rad u oblasti ekonomije i nosilac Legije časti. Bavi se pitanjima javnog duga, zajmovima za razvoj, ulogom novih informacionih tehnologija u svetskoj ekonomiji, regionalnim i globalnim ekonomskim integracijama.

Godina izdanja: 2014
ISBN: 978-86-7102-462-4
Težina knjige: 373.00
Dimenzije knjige: 22 x 16
Broj strana: 158
Povez: Tvrdi povez sa omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: Svetlana Volic
Likovno rešenje korica: Svetlana Volic

Ljiljana Mirković:

Diplomirala je svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je završila i postdiplomske studije. Prevodilac je brojnih naslova sa francuskog na srpski jezik, među kojima se izdvajaju: Istorija privatnog života I-V, priredili Žorž Dibi i Filip Arijes (Clio, 2000-2004), Kamelija, Aki Šimazaki (Clio, 2002), Priča Jevrejina lutalice, Žan d’Ormeson (Besjeda, 2004), Amerikanac, Franc-Olivije Žizber (Clio, 2005), Sociologija elita, Žak Koenen-Iter (Clio, 2005), Božid’art, Stevan K. Pavlović (Clio, 2012), Homo economicus, Danijel Koen (Clio, 2014).
Prevodi i sa engleskog jezika.
Živi u Nansiju, Francuska.

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske