Objavljena
IDEOLOGIJA RASPAMEĆENOG UMA
Dragan Lakićević

U knjizi je sabrano deset studija koje se bave ključnim filozofskim, ekonomskim i političkim fenomenima naše civilizacije.

Knjižarska cena 1210 RSD
Cena 968 RSD

Tagovi:

U knjizi je sabrano deset studija koje se bave ključnim filozofskim, ekonomskim i političkim fenomenima naše civilizacije. Razrađuju se teme političke zajednice, utopije, oblikovanja modernih filozofsko-političkih pogleda na svet,  principa filozofije individualizma, spora između Kejnza i Hajeka u svetlu globalne ekonomske krize, funkcionisanja Evropske unije kao političke i ekonomske interesne zajednice, željenim i neželjenim posledicama reformi u okviru evrointegracija.

Autorov pristup je polifon i višedimenzionalan, budući da istovremeno ulaze u probleme nekoliko naučnih disciplina koje se uzajamno preklapaju: politiku, ekonomiju i metodologiju. Dragan Lakićević pokazuje u kojoj meri je socijalna evolucija jedan povezan proces i kako zapravo određene bitne socijalne teme nikada ne gube na aktualnosti (pitanje socijalne pravde, političke moći, racionalne uprave, raspodele)... Autorovo izlaganje je jasno, koncizno, ubedljivo i ilustrovano adekvatnim primerima. Raspon korišćenja literature je izuzetno širok: od klasičnih dela filozofije i ekonomije, do nedavno objavljenih studija koje se odnose na aktualna ekonomsko-politička dešavanja.

Iz recenzije Dr Miše Đurkovića

 

Ova monografija počiva na novim i originalnim istraživanjima i predstavlja obuhvatnu sintezu  veza između ideologije, političke moći i ekonomske osnove društva. Ona ima tri uzajamno povezane celine i razmatra različite dimenzije pojma politike, ideologije i moći, u kontekstu razvoja evropske civilizacije. 

Iz recenzije Ilije Vujačića

 

Posebnu aktualnost nose tekstovi o protivrečnim političkim i ekonomskim tendencijama unutar procesa koji se udvijaju danas u Evropskoj uniji. U tom smislu predloženi rukopis predstavlja originalnu sintezu dubinskih uvida u karakter modernih društava, kao i mesta Srbije u tim procesima. 

Iz recenzije Zorana Avramovića

 1. Hrišćanstvo, utopija, revolucija

 2. Makijaveli

 3. Pitanja Makijaveliju 

 4.  Da li je Karl Poper istinski liberal?

 5. Odbrana individualizma

 6.  Intervencionizam ili samoregulacija

 7. Evropa po meri jakih

 8. Neželjeni aspekti globalnih reformi

 9. Duh zakona i konstruktivizam

10. Evropejstvo i nacionalizam

Dragan Lakićević:

Dragan D. Lakićević (1952) je do sada objavio stručne knjige: Ogled o ustanovama slobode (1994, 2001), Filozofski izvori političkog mesijanstva (1994), O haosu i bezumlju (1996), Arhipelag Balkan (2002, 2007), Metoda i politika (2003), Globalizam i terorizam (koautor D. Nikoliš, 2007), Teoretičari liberalizma (koautori I. Vujačić, B. stojaniović, 2007, 2009).

Preveo je četiri knjige Karla Popera (Objektivno saznanje, Pretpostavke i pobijanja, Lekcija ovog veka, Traganje za boljim svetom) i Predavanja iz filozofije, ekonomije i politike Fridriha fon Hajeka.

Autor je mnogobrojnih studija i eseja u filozofskim, ekonomskim i književnim časopisima. Područja njegovih profesionalnih interesovanja su istorija filozofskih i političkih ideja, metodologija i savremene ekonomske teorije. U novije vreme bavi se paralelno i književnim radom, pa je pod pseudonimom Gordin Lakas objavio sledeće naslove: Gradovi i druge priče (2007), Spidijeva filozofija (2010) i Adresar (2015).

Godina izdanja: 2016
ISBN: 978-86-7102-538-6
Težina knjige: 419.00
Dimenzije knjige: 24 x 16
Broj strana: 210
Povez: tvrdi povez sa omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: Milena Lakićević
Likovno rešenje korica: Dušan Šević
Datum: 20.10.2016.

Datum: 04.10.2016.

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske