Rasprodato
INDIJSKO POZORIŠTE: TRADICIJA I AKTIVIZAM, dnevnik istraživanja
Milena Dragićević Šešić

Putopisni dnevnik koji se može istovremeno čitati i kao knjiga o Indiji i indijskom pozorištu, beleška o ženskom liderstvu, i rasprava o preduzetništvu i inovativnom menadžmentu u kulturi

RASPRODATO

Tagovi:  umetnostPozorištednevnikindijafeminizam

Knjiga Indijsko pozorište: tradicija i aktivizam Milene Dragićević Šešić, profesorke Univerziteta umetnosti u Beogradu, predstavlja i “putopis, besramno ličan” i “naučno delo, zasnovano na interdisciplinarnom pristupu i brojnim teorijskim i empirijskim metodama”. Samo od čitaoca, kako kaže profesorka, zavisi kako će biti pročitana – da li kao knjiga o Indiji, o indijskom pozorištu, o ženskom liderstvu, o preduzetništvu i inovativnom menadžmentu u kulturi... ili na neki sasvim drugi način.

Putopisno-istraživački dnevnik koji čini središnji deo ove knjige nastao je prilikom obilaska petnaestak pozorišta i pozorišnih grupa u Indiji 2010. godine. U svom sveobuhvatnom i originalnom prikazu savremenih pozorišnih praksi u Indiji autorka analizira i kulturni i društveni kontekst u kojem se one razvijaju.

"Nastala kao putopisno-istraživački dnevnik, ova knjiga je prerasla u uzbudljiv prikaz savremene indijske pozorišne prakse. Ona se ne bavi samo oblicima pozorišnog organizovanja, već i dubokim kulturnim i socijalnim kontekstima složenih izvođačkih oblika u savremenoj Indiji, oblicima emancipacije i solidarnosti koje pozorišna praksa i edukacija donose. Pred nama je jedno od malobrojnih dela svetske teatrologije koje se bavi savremenom teatarskoom praksom Indije, a ne samo tradicionalnim pozorišnim i plesnim oblicima"

Aleksandra Jovićević, Univerzitet La Sapienza, Rim

"Transkulturno istraživanje je po svojoj formi potpuno odgovarajuća sadržaju koji svjedoči o drugom i drugačijem s pozicija promišljene i istinski življene autoričine interkulturalnosti, a njemu je jedino primjeren način na koji ga dr Milena Dragićević Šešić i obrađuje, a to je transdisciplinarno pisanje. U takvom se postupku u jednom trenutku egzaktan i precizan znanstveni alat nađe u književničkim rukama, pa se onda u drugom trenutku književnički pogled prelomi kroz prizmu znanstvene strukutre, ili se publicistika neosjetno pretoči u ispovjednnu prozu, da bi se potom na kraju dnevničkog zapisa vratila znanosti dajući jasan metodološki okvir istraživanja.

 U opsegu od preko 100 stranica čistog teksta, s mnoštvom fotografija i priloga, rukopis knjige Indijsko pozorište: tradicija i aktivizam Milene Dragićević Šešić u regionalnoj literaturi, pa i u širim okvirima, uistinu predstavlja retko djelo o kazalištu, i to iz više podjednako važnih i vrijednih razloga.”

Darko Lukić, Univerzitet u Zagrebu

"Knjiga nudi ne samo značajan uvidu indijsku kulturološku i pozorišnu praksu nego i trajan doprinos aktuelnim idejama, teoriji i praksi studija pozorišnih i izvođačkih umetnosti i studijama kulturne politike. Ovo inspirativno delo će, nadamo se, doprineti daljem produbljivanju kulturnih spona između Indije i Srbije, kao i novim oblicima saradnje između pozorišnih institucija i profesionalaca dve zemlje."

Milija Gluhović, Univeristy of Wawick

 

UVOD

PRELUDIJUM

I Susreti s izuzetnim ženama

II Kulturna politika - dileme i kontroverze

III Preduzetničke inicijative i strategije

IV Epilog

Metodološki aneks

Bibliografija

Indeks

Milena Dragićević Šešić:

Profesor Menadžmenta u kulturi i Teorije medija; rektor Univerziteta umetnosti (2001–2004); direktor Instituta za pozorište, film, radio i televiziju Fakulteta dramskih umetnosti; gost predavač na univerzitetima širom sveta; ekspert Saveta Evrope, UNESCO-a, Evropske kulturne fondacije; predsednik žirija Evropske nagrade za kulturnu politiku. Objavila je 17 knjiga: Kultura i umetnost otpora (2018), Umetnost i alternativa (1992), Kultura – menadžment, animacija, marketing sa B. Stojkovićem, Menadžment umetnosti u turbulentnim okolnostima (sa S. Dragojevićem, 2005), Interkulturna medijacija na Balkanu (sa S. Dragojevićem, 2004), Neofolk kultura (1994), Vers les nouvelles politiques culturelles (2015); priredila zbornike Cultural Sustainability in European Cities: Imagining Europolis (2015), Cultural policy in times of rising populism – KPY Istanbul (2018) i dr.

Njene knjige su prevođene na 17 jezika.

Dobitnica je francuskog Ordena Komandira Akademske Palme 2003. i Velike zlatne plakete Univerziteta umetnosti 2004.

Godina izdanja: 2013
ISBN: 978-86-7102-441-9
Težina knjige: 377.00
Dimenzije knjige: 22 x 16
Broj strana: 242
Povez: Broširani povez
Pismo: latinica
Likovni urednik: Svetlana Volic
Likovno rešenje korica: Svetlana Volic
Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske