Objavljena
ISTINE I SLOBODA
Remon Polen
Prevela sa francuskog Vesna Injac-Malbaša

Sloboda izražavanja, temeljna forma slobode, treba da bude shvaćena u punom smislu reči. Svaki put kada sloboda dotiče svet istinitog ili lažnog, ona delotvorno učestvuje u izgradnji međuljudskih odnosa.

 

Knjižarska cena 1210 RSD
Cena 968 RSD

Tagovi:

Sloboda izražavanja, temeljna forma slobode, treba da bude shvaćena u punom smislu reči. Ona se uopšte ne dovodi u pitanje kada se radi o igri imaginarnog, o slobodnom toku misli koji se odvija u mašti svakog pojedinca. Nasuprot tome, svaki put kada sloboda dotiče svet istinitog ili lažnog, ona delotvorno učestvuje u izgradnji međuljudskih odnosa.

Stoga je neophodno da se sloboda izražavanja sagleda u odnosu na istinito ili na lažno. Međutim, ako se u to upustimo, odmah ćemo uvideti da smo sasvim zaboravili na činjenicu da ne postoji jedna i jedinstvena forma Istine, smešno okićena tim velikim slovom „I“, već onoliko vrsta istinâ koliko ima posebnih područja mišljenja.

Ako nam takvo stanovište posluži kao polazište, slobodu izražavanja ćemo izbaviti iz okova univerzalnosti i nužnosti. Time ćemo osuditi pretenzije na pravovernost, povratiti ugled i promenljivu legitimnost tolerancije koja je od suštinskog značaja za slobodu izražavanja u životu zajednice. Tako ćemo opravdati, u isti mah, za svaku pojedinu oblast i za svaki pojedinačni slučaj, postojanje njenih prava, ali i njenih granica.

Remon Polen:

Remon Polen je počasni profesor etičke i političke filozofije na Univerzitetu Sorbona u Parizu i bivši rektor istog Univerziteta.

Godina izdanja: 2001
Težina knjige: 0.00
Dimenzije knjige: 14 x 20
Broj strana: 142
Povez: Tvrdi povez
Pismo: latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović

Vesna Injac-Malbaša:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske