U pripremi
ISTORIJA FILMA I i II
Dejvid A. Kuk
Preveli sa engleskog Aleksandar Luj Todorović, Jelena Petrović, Mirjana Nikolajević

Od svog objavljivanja Istorija filma Dejvida A. Kuka prihvaćena je kao najkompetentnije štivo u ovoj oblasti i koristi se kao udžbenik na velikom broju univerziteta i stručnih škola. Izdanje na srpskom jeziku podeljeno je u dva bogato ilustrovana toma i opremljeno registrom imena, pojmova i filmova.

Cena 6600 RSD

Tagovi:

Istorija filma Dejvida A. Kuka sveobuhvatni je vodič kroz filmsku umetnost od njenih početaka do današnjih dana. Autor obrazlaže sve bitne aspekte filma i filmskog stvaralaštva i ujedno nas upoznaje sa tehnološkim, društvenim i ekonomskim kontekstom u kom je nastala i razvijala se svetska kinematografija. U istorijski pregled Kuk znalački uklapa detaljnu analizu najznačajnijih filmskih ostvarenja kao što su Rađanje jedne nacije, Oklopnjača Potemkin i Građanin Kejn. Pritom, on svoju pažnju posvećuje i filmovima koji su snažno uticali na karijere najpoznatijih reditelja, svrstavajući tu Hičkokovu Vrtoglavicu, Renoarovo Pravilo igre, Ozuovu Tokijsku priču i Paradžanovljeve Senke zaboravljenih predaka. Delo donosi obilje podataka o najvažnijim periodima u razvoju filma i čuvenim filmskim školama: vajmarskom filmu, ruskom filmu predsovjetskog perioda, francuskom Novom talasu, novom španskom filmu...; govori o razvoju filmske tehnologije i, naravno, o najpoznatijim filmskim rediteljima: Grifitu, Velsu, Kurosavi, Bergmanu, Stounu... Novo izdanje nudi iscrpan pregled promena koje su se dogodile u savremenoj kinematografiji: od digitalnih inovacija i njihovog uticaja na distribuciju, potrošnju i nezavisnu produkciju filmova, do ispitivanja mogućnosti za formiranje globalnog filmskog pejzaža.

Predgovor

1. Poreklo

2. Međunarodna ekspanzija, 1907–1918.

3. Dejvid V. Grifit i razvoj narativnog oblika

4. Nemački film vajmarskog perioda, 1919–1929.

5. Sovjetski nemi film i teorija montaže, 1917–1931.

6. Holivud dvadesetih

7. Dolazak zvuka i boje, 1926–1935.

8. Zvučni film i američki sistem studija

9. Evropa tridesetih

10. Orson Vels i moderni zvučni film

11. Ratni i posleratni film: Italija i SAD, 1940–1951.

12. Holivud, 1952–1965.

13. Francuski novi talas i njegov domaći kontekst

14. Novi film u Velikoj Britaniji i u zemljama engleskog govornog područja

15. Evropska renesansa: Zapad

16. Evropska renesansa: Istok

17. Bivši Sovjetski Savez od 1945. do danas

18. Vetar s istoka: Japan, Indija i Kina

19. Kinematografija Trećeg sveta

20. Savremeni Holivud

21. Digitalna sfera

22. Globalni film?

Pojmovnik

Dejvid A. Kuk:

Težina knjige: 2226.00
Dimenzije knjige: 24 x 16
Broj strana: 1
Povez: tvrdi povez sa omotnicom
Pismo: latinica

Aleksandar Luj Todorović:

Kao inženjer elektrotehnike, proveo je preko četrdeset godina u različitim oblastima radija i televizije. Tokom devedesetih godina prošlog veka bio je direktor i dekan Međunarodne akademije za radio i televiziju u Montreu, Švajcarska. Predaje na redovnim i doktorskim studijama na univerzitetima u Podgorici, na Cetinju i u Beogradu.

Autor je i koautor većeg broja knjiga i članaka iz oblasti elektronskih medija. Knjiga Umetnost i tehnologije komunikacija objavljena je 2009. godine u ediciji Multimedia. Među priznanjima koje je dobio za svoj rad ističu se zvanje doživotnog istaknutog člana SMPTE-a (Society of Motion Picture and Televizion Engineers), nagrada IBC-a (International Broadcasting Convention) i Velika diploma Zlatnog bora za režiju turističkog filma.

Jelena Petrović:

Mirjana Nikolajević:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske