U pripremi
ISTORIJA POZORIŠTA II izdanje
Ronald Harvud
Preveo sa engleskog Đorđe Krivokapić

Istorija pozorišta Ronalda Harvuda je deo velikog projekta koji je, osim pisanja knjige, obuhvatio i realizaciju televizijske serije na istu temu. Knjiga je imala namenu da upotpuni seriju, a obe su započete istovremeno, početkom 1976. godine.

Cena 0 RSD

Tagovi:

Istorija pozorišta Ronalda Harvuda je deo velikog projekta koji je, osim pisanja knjige, obuhvatio i realizaciju televizijske (BBC i Time-Life Inc.) serije na istu temu. Knjiga je imala namenu da upotpuni seriju, a obe su započete istovremeno, početkom 1976. godine. Tema serije, a i ove knjige, jeste da dramu predstavi kao vanvremensku: bez obzira kada je ona prvobitno stvorena, svaka nova generacija ponovo je vraća u život. Onog trenutka kada neku dramu izvode živi glumci pred živom publikom, ona postaje savremeni doživljaj. Ako živi, ona živi u sadašnjosti, ne u prošlosti.

Ronald Harvud:

Poznat je kao filmski scenarista, dobitnik Oskara za adaptirani scenario za film Pijanista, nominovan za filmove Garderober i Ronilačko zvono i leptir, za koji je dobio nagradu Bafta. Autor je i scenarija za filmove: Biti Julija, Brauningova verzija, Oliver Tvist, Ljubav u doba kolere, Australija...
Glavna Harvudova tema je antisemitizam. U svojim dramama bavi se sukobom pojedinaca sa silama istorije: oslikava vreme u kome se ljudi dele na pobednike i poražene, heroje i izdajnike. Važna pitanja često sagledava kroz primere značajnih ličnosti, poput Riharda Štrausa (Malerovo preobraćenje) i Stefana Cvajga (Kolaboracija). Od 1993. do 1997. godine Harvud je bio predsednik Međunarodnog PEN-a, a 2003. primljen je za inostranog člana Odeljenja jezika i književnosti SANU.

Težina knjige: 0.00
Dimenzije knjige: 16 x 24
Broj strana: 380
Povez: tvrdi povez sa omotnicom
Pismo: latinica

Đorđe Krivokapić:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske