Rasprodato
ISTORIJA SRBIJE – od 19. do 21. veka
Holm Zundhausen
Prevela sa nemačkog Tomislav Bekić
RASPRODATO

Tagovi:  istorijaSrbija

Ova knjiga je sinteza autorovog višedecenijskog bavljenja srpskom istorijom. On je postavlja u širi kontekst istorijskih događaja, trudeći se da izbegne donošenje suda, ostavljajući čitaocu mogućnost da donese sopstveni zaključak. Zundhausen je pokušao da nam našu realnost predoči kao posmatrač spolja, rekavši da „onaj ko ovde očekuje jedan pledoaje za ili protiv Srba, taj mirne duše može odmah da odloži ovu knjigu. Čitanje ove knjige bi za njega bilo čisto gubljenje vremena. Ja sebe ne vidim ni u ulozi advokata, ni tužioca, a kamo li sudije... Pre vidim sebe kao kao veštaka ili istražitelja, kao nekoga ko obezbeđuje tragove i skuplja dokaze, ispituje i odmerava...“ Na čitaocu ostaje da vidi koliko je ovaj poznati nemački istoričar ostao (ne)pristrasan, koliko su njegova vrednovanja srpske istorije i istoriografije relevantna, a koliko odraz njegovih sopstvenih ideoloških i političkih pozicija. Upravo u takvom suočavanju i prepoznavanju drugog i leži prava intrigantnost istorijske nauke, njena stalna aktuelnost i retko dostignuta mogućnost da odoleva vremenu, njegovim pritiscima i zabludama.

Holm Zundhausen:

Holm Zundhausen (Berlin, 1942), profesor je istorije Jugoistočne Evrope na Institutu za istočnoevropske studije Slobodnog Univerziteta u Berlinu i predsednik Naučnog saveta Instituta za istočnoevropske studije u Minhenu. Već tokom redovnih studija na univerzitetima u Berlinu i Minhenu, ispoljio je interesovanje za probleme jugoistočne Evrope. U svojoj doktorskoj tezi sistematski je obradio uticaj Herderovih ideja na stvaranje nacija kod naroda Habzburške monarhije. Kao asistent i stručni saradnik svoju naučnu karijeru nastavio je na univerzitetima u Hamburgu, Minhenu i Getingenu, a od 1988. deluje na Slobodnom univerzitetu u Berlinu. Iz njegovog obimnog opusa izdvajamo sledeća dela: Geschichte Jugoslavwiens 1918–1980 (1982), Experiment Jugoslavwiens. Von der Statsgründung bis zum Statszerfall (1993), i Historische Statistik Serbiens 1834–1914 (1989).

Godina izdanja: 2009
ISBN: 978-86-7102-320-7
Težina knjige: 0.00
Dimenzije knjige: 24 x 16
Broj strana: 579
Povez: Tvrdi povez sa omotnicom
Pismo: ćirilica
Likovni urednik: Svetlana Volic
Likovno rešenje korica: Svetlana Volic

Tomislav Bekić:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske