Objavljena
ISTORIJA SREDNJEG ISTOKA
Masimo Kampanini
Prevela sa italijanskog Nela Britvić

U knjizi je iznet niz ocena i tumačenja kojima se nastoji objasniti razvoj Srednjeg istoka od preporoda u 19. veku, nakon nekoliko mračnih stoleća povlačenja u sebe i oskudne kulturne originalnosti, sve do savremenog doba, do jedne današnjice koja se čini otvorenom za (neizvestan) budući razvitak današnjice koja, prema tome, potencijalno može biti podvrgnuta čak i radikalnoj promeni usvojenih modela tumačenja.

Knjižarska cena 1320 RSD
Cena 1056 RSD

Tagovi:

Kampaninijeva knjiga proučava istoriju prostora poznatog kao Srednji istok. Ovaj  naziv nastao je u sklopu evrocentrične perspektive s kraja 19. veka, označavajući, tada, kao i danas,  prostrane teritorije od Maroka do Irana. U knjizi se razmatraju najvažniji trenuci istorije i politike na ovim prostorima, koje autor povezuje zajedničkim imeniteljima. Strateški važne zbog bogatstva naftom, razdirane složenim činiocima krize od Napoleonove ekspedicije u Egiptu i susreta s modernošću, preko reformi Osmanskog carstva i raspuštanja halifata, procesa dekolonizacije, rata1967, Iranske revolucije, preuzimanja vlasti od strane Talibana u Avganistanu, palestinske intifade, sve do pada Sadama Huseina i aktuelnog sukoba u kome su suprotstavljene Sjedinjene Američke Države i Irak. Element koji objedinjuje ovu oblast, toliko raznovrsnu u pogledu jezika i stanovništva jeste, i pored prisustva hrišćanske manjine, islam, čiji se razvoj prati u knjizi, sagledan u neprekidnoj i višeslojnoj dijalektici sa zapadnim svetom, od pokreta obnove u devetnaestom veku do reformizma Muslimanske braće, od sukoba sa svetovnim nacionalstičkim i socijalističkim ideologijama do izazova radikalnih organizacija.

Masimo Kampanini:

Predaje Savremenu istoriju arapskih zemalja na Institutu za orijentalistiku Univerziteta u Napulju i Islamsku civilizaciju na Filozofskom fakultetu UniverzitetaSan Rafaeleu Milanu. Izdavačka kuća Mulino objavila je njegova dela Islam i politika (2005), Savremena islamska misao (2005) i Averoes (2007).

Godina izdanja: 2011
ISBN: 978-86-7102.373-3
Težina knjige: 518.00
Dimenzije knjige: 24 x 16
Broj strana: 235
Povez: tvrdi povez s omotnicom
Pismo: ćirilica
Likovno rešenje korica: Svetlana Volic
Datum: 19.03.2020.
1zqjox'"(){}<x>:/1zqjox;9
Datum: 19.03.2020.

Datum: 19.03.2020.

Nela Britvić:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Preporuka za dalje čitanje
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske