Objavljena
ISTORIOGRAFIJA
Ernst Brajzah
Prevela sa engleskog Nevena Mrđenović

Od zabave slušalaca, preko moralnih poruka političarima, do borbe za autonomiju sopstvenih interesovanja i tematike istraživanja, istorijska nauka je prešla dug put. Pitkim i jednostavnim stilom Brajzah je uspeo da stručnoj i laičkoj publici učini razumljivom teoriju i filozofiju jedne od najstarijih naučnih disciplina – istorije.

Knjižarska cena 2530 RSD
Cena 2024 RSD

Tagovi:

Ovo delo pruža čitaocima odmeren pregled najvažnijih pisaca istorije, odabranih zbog njihovog značaja za razvoj glavnog toka istorije kao načina pripovedanja, potom i nauke, od njenih prapočetaka u tami vekova do savremenog doba.

Pažljivo je hronološki ocrtan nastanak glavnih istorijskih škola određenih perioda, uklopljenih u kontekst političkih, društvenih i kulturnih dešavanja. Razvoj istorije, istoriografije i istorijske nauke predstavljen je u svim njenim fazama, jasno otisnutim na podlozi večitih sumnji, preispitivanja i spoljnih izazova.

 

Ernst Brajzah:

Profesor je na odeljenju za istoriju Univerziteta Zapadni Mičigen. Višedecenijsko interesovanje za razvoj istoriografije i filozofije istorije preneo je u nekoliko dela, okojih su najvažnije sledeća: Historiography: Andcient, Medieval, Modern, zatim American Progressive History: An Experiment in Modernization i On the Future of History: Postmodernist Challenge and Its Aftermath.

Godina izdanja: 2009
ISBN: 978-86-7102-360-3
Težina knjige: 1116.00
Dimenzije knjige: 24 x 16
Broj strana: 643
Povez: tvrdi povez s omotnicom
Pismo: ćirilica
Likovno rešenje korica: Svetlana Volic

Nevena Mrđenović:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske