Rasprodato
IZMANIPULISANA REČ
Filip Breton
Prevela sa francuskog Marijana Ivanović

U savremenom društvu manipulacija rečju je postala sasvim uobičajena pojava. Budući da govor zauzima središnje mesto u javnom životu, umnožavanje tehnika kojima se ljudi, i bez njihovog znanja, prisiljavaju na promenu mišljenja ili ponašanja, izgleda ugrožava same temelje demokratije. Da li je neki nejasni osećaj da živimo u „svetu laži” uzrok novim oblicima individualizma i povlačenja u sebe? Da li se svi oblici komunikacije i rasprava u tzv. demokratskoj javnosti, mogu smatrati podobnim?

 

RASPRODATO

Tagovi:

Uz pomoć brojnih primera iz sveta politike, reklame, psihoterapije i komunikacija, Filip Breton analizira različite tehnike manipulacija kojima obiluje naše okruženje. Po njegovom mišljenju, postoje kognitivna i afektivna manipulacija. Prvom se javno mnjenje zatvara u krug neosnovanog i pogrešnog rasuđivanja, a onom drugom se, zahvaljujući erotici, hipnozi i ponavljanju, deluje na osećanja kako bi se nametnule inače neprihvatljive poruke. U tom smislu, autor detaljno analizira kako diskurs ekstremne desnice, tako i primere iz propagandne kampanje za cigarete.

Međutim, Bretonov poduhvat se ne završava raščlanjivanjem tehnika manipulacije, koje odvaja od tehnika argumentacije. Pored toga, on analizira slabosti savremenog društva, kao i mogućnosti da govor ponovo postane delotvorno oruđe demokratskog društva. Breton uvodi originalni pojam slobode primanja, bez koje bi sloboda izražavanja ostala privilegija moćnika.

Ono što pogoduje manipulaciji u razvijenim društvima, na šta ukazuje i Filip Breton u ovoj izuzetnoj knjizi, jesu: propusti u kulturnom i obrazovnom sistemu; omogućavanje, čak i spajanje oblasti u kojima se podstiče ubeđivanje uz pomoć nauke i naučnih teorija; podela rada koja sve parcijalizuje i usitnjava do gubljenja smisla i velike zavisnosti.

iz recenzije dr Čedomira Čupića

Uvod

I Postojanost manipulacija
II Značaj reči
III Govor postaje tehnika
VI Afektivna manipulacija
V Kognitivna manipulacija
VI Primer globalne manipulacije
VII Dva učinka manipulacije
VIII Nedovoljan otpor
IX Norme u govoru

Zaključak
Čedomir Čupić: Jezik i delo manipulativne politike

 

Filip Breton:

Istraživač pri CNRS-u (Laboratorije za sociologiju i evropsku kulturu u Strazburu) i predavač na Univerzitetu Pariz I – Sorbona. Objavio je dela L’Argumentation dans la communication (La Découverte, 1996) i L’Explosion dans la communication u saradnji sa Seržom Pruom (La Découverte/Poche, 1996).

Godina izdanja: 2000
Težina knjige: 250.00
Dimenzije knjige: 22 x 13
Broj strana: 208
Povez: broširani povez
Pismo: latinica
Likovno rešenje korica: Dragana Atanasović
Datum: 19.03.2020.
1zqjuk'"(){}<x>:/1zqjuk;9
Datum: 19.03.2020.

Datum: 19.03.2020.

Datum: 19.03.2020.

Datum: 20.06.2017.
wh0cd3503788 <a href=http://avodart2014.top/>avodart</a> <a href=http://avodart9.top/>avodart</a> <a href=http://buyavana2017.gdn/>buy avana</a> <a href=http://stromectol7.top/>stromectol 3mg</a> <a href=http://indocin11.top/>indocin</a> <a href=http://colchicine2010.gdn/>colchicine</a>

Marijana Ivanović:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske