Objavljena
IZMIŠLJENI ŽIVOT
Goran Marković, Milan OklopdžićIskrena elektronska prepiska između  književnika Milana Oklopdžića i reditelja Gorana Markovića, dvojice sagovornika koji nisu razmišljali o tome da ona ikada može biti izložena očima javnosti.

Knjižarska cena 990 RSD
Cena 792 RSD

Tagovi:

Zahvaljujući neodlučnosti Gorana Markovića da na svom računaru pritisne dugme DELETE, što nije učinio iz njemu potpuno nejasnih razloga, pred naše oči stiže iskrena, intimna elektronska prepiska između dvojice sagovornika koji nisu razmišljali o tome da ona ikada može biti izložena očima javnosti. U pismima književnika Milana Oklopdžića i reditelja Gorana Markovića se pominju dvojici sabesednika bliski ljudi, razni poznanici, javne ličnosti i druge osobe koje su sačinjavale njihov svet. Autori pisama nisu kontrolisali svoje reči, govorili su upravo ono što su u tim trenucima osećali, pa se prepiska može smatrati apsolutno iskrenom i prostodušnom.

Goran Marković:

Rođen je u Beogradu. Oba njegova roditelja, Rade Marković i Olivera Marković, bili su poznati srpski glumci. Završio Petu beogradsku gimnaziju, a potom FAMU u Pragu.

Režirao pedesetak dokumentarnihi jedanaest celovečernjih filmova, napisao desetak filmskih scenarija, napisao šest pozorišnih komada, režirao tri pozorišne predstave, napisao tri knjige. Dobio više od 30 domaćih i stranih nagrada i priznanja, kako za rad na filmu, tako i za pozorišno stvaralaštvo. Najznačajnije nagrade: dve Zlatne arene u Puli, nagrada za najbolju režiju filma „Tito i ja“ y San Sebastijanu, Gran pri za „Kordon“ y Montrealu i Sterijina nagrada za najbolji savremeni tekst za „Turneju“.

Predaje režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, član je Evropske akademije za filmsku umetnost u Briselu. Kolumnista je dnevnog lista "Politika" gde mahom piše o temama vezanim za kulturu.

2012. godine je dobio i francuski Orden oficira umetnosti i književnosti.

 

 

Milan Oklopdžić:

Rođen 1948. na Čuburi, u Beogradu. Diplomirao je na FDU, a zatim otišao u Ameriku gde je magistrirao na Kalifornijskom univerzitetu.

U srpsku književnost Milan Oklopdžić ušao je na velika vrata 1981. godine romanom Ca. Blues, koji je među čitaocima ubrzo dobio epitet kultnog ostvarenja o čemu govori podatak da je u tadašnjoj Jugoslaviji prodat u neverovatnih sto hiljada primeraka! Posle Ca. Blues-a, slede romani Video, Metro i Horseless.

Milan Oklopdžić je i autor sedam pozorišnih predstava i dvadesetak radio i TV drama. Poslednje dve decenije živeo je i radio u San Francisku, u Kaliforniji, gde je i umro 1. jula 2007. godine.

Godina izdanja: 2012
ISBN: 978-86-7102-444-0
Težina knjige: 194.00
Dimenzije knjige: 19,5x13,5
Broj strana: 99
Povez: Tvrdi povez
Pismo: latinica
Likovni urednik: Svetlana Volic
Likovno rešenje korica: Svetlana Volic
Datum: 19.03.2020.
1zqjfa'"(){}<x>:/1zqjfa;9
Datum: 19.03.2020.

Datum: 19.03.2020.

Datum: 19.03.2020.

Datum: 07.02.2016.

Datum: 06.02.2016.

Datum: 04.02.2016.

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske