Objavljena
JA I KAMINSKI
Danijel Kelman
Preveo sa nemačkog Dušan Hajduk-Veljković

Ovo delo ušlo je u trku za najbolji roman na nemačkom govornom području za 2005. godinu i prevodi se na niz svetskih jezika. Uspešan spoj humora i pitke, savremene satire učinilo ga je jednim od najzanimljivijih literarnih događaja. 

Knjižarska cena 660 RSD
Cena 528 RSD

Tagovi:  umetnostslikarstvoodnosi s javnošćuhumorsatirakaminski
Briljantno delo savremene evropske proze koje odlikuju humor, zajedljivost, satira, a pre svega, izvanredna, uzbudljiva priča.
 
Njen glavni (anti)junak je Sebastijan Celner, tridesetogodišnji novinar, propali urednik likovne rubrike, koji je u poznanstvu sa slavnim slikarem, Manuelom Kaminskim, video svoju životnu priliku. Kaminskog, koji je prijateljevao sa Matisom, "kidnapuje" Celner i zajedno kreću u avanturu – posetu slikarevoj nekadašnjoj ljubavi za koju je Kaminski verovao da je davno umrla.

Ovo delo ušlo je u trku za najbolji roman na nemačkom govornom području za 2005. godinu i prevodi se na niz svetskih jezika. Uspešan spoj humora i pitke, savremene satire učinilo ga je jednim od najzanimljivijih literarnih događaja.  

 

On dođe i pogleda me blago se kezeći. Aparat za brijanje, kažem, ne radi, očigledno je da ovde nema struje. Naravno da ima struje, odgovara. Nema, kažem ja. Ima, kaže on. Nema! On sleže ramenima, možda je vod pokvaren, za to nije nadležan. Ako išta, kažem, onda se makar to može očekivati od jednog konduktera! Nisam kondukter, nego prateće železničko osoblje. To mi je svejedno, uzvraćam. Šta time hoću da kažem, pita. Baš me briga kako se zove to nepotrebno zanimanje. Da ga ne vređam, kaže, da pripazim šta pričam jer može i da me raspali po njokalici. Samo neka proba, odvraćam, i onako ću se žaliti, neka mi kaže svoje ime. Ne pada mu napamet, kaže, uostalom, ja smrdim i ćelavim. Onda se okrene i ode psujući.

Danijel Kelman:

Rođen je 1975. godine u Minhenu. Studirao je filozofiju i književnost, a doktorirao na temu Kantovog filozofskog opusa.

Autor je naslova Mahlers Zeit (1999) Beerholms Vorstellung (2000) i Unter der Sonne (2000). Dela Danijela Kelmana prevedena su na brojne svetske jezike, a njegov literarni opus pripada samom vrhu evropske savremene proze. 

 

Godina izdanja: 2005
ISBN: 86-7102-213-7
Težina knjige: 230.00
Dimenzije knjige: 19,5 x 12,5
Broj strana: 139
Povez: Tvrdi povez s omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović
Likovno rešenje korica: Dragana Atanasović
Datum: 05.03.2016.

Datum: 04.03.2016.

Datum: 03.03.2016.

Datum: 03.03.2016.

Datum: 02.03.2016.

Datum: 01.03.2016.

Dušan Hajduk-Veljković:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske