U pripremi
JAVNE BIBLIOTEKE I DEMOKRATIJA
Vesna Crnogorac

Centralni deo publikacije donosi značajne rezultate istraživanja autorke u matičnim javnim bibliotekama Srbije o njihovoj spremnosti da se nose sa novim zahtevima svoje zajednice.

Cena 0 RSD

Tagovi:

Sistematična razrada modela novih usluga koje javna biblioteka može da uvede u cilju odgovornog i kvalitetnog angažmana u svakodnevnom životu svoje zajednice a koji se odnose na slobodan pristup informacijama od javnog značaja – ključna je tema ove publikacije. Počev od osvrta na instituciju javne biblioteke, njene uloge i mesta u pravnom i bibliotečko–informacionom sistemu Srbije, ljudskih prava, pravnog aspekta instituta “slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja”, preko istorijskog i aktuelnog pregleda tzv. FOI legislative u svetu i Srbiji – publikacija jasno ukazuje na neraskidivu vezu između prava građana i javnih biblioteka. Centralni deo publikacije donosi značajne rezultate istraživanja koje je autorka sprovela u matičnim javnim bibliotekama Srbije o stepenu njihove spremnosti da odgovore novim zahtevima svoje zajednice u oblasti novih prava građana povodom informacija, kao i spremnost bibliotekara da novoj ulozi odgovore u skladu sa sistemskim rešenjima na državnom nivou. Autorka je došla do zaključka da javne biblioteke paralelno sa svojom tradicionalnom ulogom mogu preuzeti i nove usluge za građane i postati neka vrsta “pristupne stanice” za građane svojih sredina.

Vesna Crnogorac:

Doktor informaciono-komunikacionih nauka. U zvanju višeg bibliotekara i dokumentaliste zaposlena u biblioteci Fakulteta umetnosti u Nišu.
Predavač je po pozivu u bibliotekama u zemlji i regionu, učestvuje na međunarodnim naučnim i stručnim konferencijama. Objavljuje naučne radove u stručnim časopisima i zbornicima (objavila je dve koautorske knjige i blizu 40 stručnih radova).
Dobitnica je nagrade „Zapis“ Bibliotekarskog društva Srbije za izuzetan doprinos razvoju i unapređenju bibliotečko-informacione delatnosti u Srbiji, povelje za razvoj bibliotekarstva Srbije, kao i povelje za uspešno realizovan projekat o transparentnosti i slobodi od korupcije u bibliotekama.

Težina knjige: 0.00
Dimenzije knjige: 23,5 X 16,5
Broj strana: 126
Povez: tvrdi povez sa omotnicom
Pismo: latinica
Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske