Objavljena
JAVNE BIBLIOTEKE I DEMOKRATIJA
Vesna Crnogorac

Centralni deo publikacije donosi značajne rezultate istraživanja autorke u matičnim javnim bibliotekama Srbije o njihovoj spremnosti da se nose sa novim zahtevima svoje zajednice.

Knjižarska cena 880 RSD
Cena 704 RSD

Tagovi:

Sistematična razrada modela novih usluga koje javna biblioteka može da uvede u cilju odgovornog i kvalitetnog angažmana u svakodnevnom životu svoje zajednice a koji se odnose na slobodan pristup informacijama od javnog značaja – ključna je tema ove publikacije. Počev od osvrta na instituciju javne biblioteke, njene uloge i mesta u pravnom i bibliotečko–informacionom sistemu Srbije, ljudskih prava, pravnog aspekta instituta “slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja”, preko istorijskog i aktuelnog pregleda tzv. FOI legislative u svetu i Srbiji – publikacija jasno ukazuje na neraskidivu vezu između prava građana i javnih biblioteka. Centralni deo publikacije donosi značajne rezultate istraživanja koje je autorka sprovela u matičnim javnim bibliotekama Srbije o stepenu njihove spremnosti da odgovore novim zahtevima svoje zajednice u oblasti novih prava građana povodom informacija, kao i spremnost bibliotekara da novoj ulozi odgovore u skladu sa sistemskim rešenjima na državnom nivou. Autorka je došla do zaključka da javne biblioteke paralelno sa svojom tradicionalnom ulogom mogu preuzeti i nove usluge za građane i postati neka vrsta “pristupne stanice” za građane svojih sredina.

Vesna Crnogorac:

Doktor informaciono – komunikacionih nauka; dugogodišnji sekretar Bibliotekarskog društva Srbije (2006-2016). Sada je upravnica Centra za integritet u Nišu. Predavač je po pozivu u institucijama kulture u zemlji i regionu; voditelj brojnih programa stručnog usavršavanja zaposlenih u obrazovanju u poslednjih 10 godina. Objavila je tri koautorske knjige i blizu 40 stručnih i naučnih radova u međunarodnim i domaćim časopisima i zbornicima. Bila je članica IFLA / FAIFE, Komiteta za slobodu govora i slobodan pristup informacijama (2013 – 2017), bila je predsednica Komisije za slobodan pristup informacijama i intelektualne slobode BDS; članica Komisije za izradu Etičkog kodeksa bibliotekara Srbije; dugogodišnja članica redakcije naučnog časopisa Bibliotekar, članica Programskih odbora naučnih konferencija i dr. Područja stručnog i naučnog interesovanja: slobodan pristup informacijama; kritičko bibliotekarstvo, transparentnost, pravno regulisanje bibliotekarstva... Dobitnica je nagrade ‘’Zapis’’ za izuzetan doprinos razvoju bibliotečko - informacione delatnosti u Srbiji.

 

Godina izdanja: 2018
ISBN: 978-86-909677-4-2
Težina knjige: 360.00
Dimenzije knjige: 15 X 21
Broj strana: 126
Povez: tvrdi povez
Pismo: latinica
Datum: 22.02.2019.

Datum: 11.02.2019.

Datum: 26.01.2019.

Datum: 31.12.2018.

Datum: 21.12.2018.

Datum: 17.12.2018.

Datum: 27.11.2018.

Datum: 23.11.2018.

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske