Rasprodato
JEDNO TAKO DUGAČKO PISMO
Mariama Ba
Prevele sa francuskog Jelena Milašin, Nada Milašin
RASPRODATO

Tagovi:  romanafrika
Roman Marijame Ba Jedno tako dugačko pismo snažno je svedočanstvo sadašnjeg trenutka afričke žene, u kojem je ona sve češće razapeta između pokoravanja običajima i religiji i potrebe da svoj položaj izmeni i poboljša. Uverljivo i potresno o svemu tome govori nam Marijama Ba u ovom romanu – svojevrsnoj autobiografiji svake žene koja je doživela ulazak „druge supruge“ u kuću.

U 28 pisama glavne junakinje upućenih prijateljici, slikovito je prikazana sudbina žena u poligamskoj sredini, kako onih koje se bez pogovora podvrgavaju običajima i zakonima vere, tako i žena novog kova koje ih odbacuju. U tim pismima prepliću se priče dveju žena, drugarica iz detinjstva, koje su doživele istu sudbinu – ulazak „druge supruge” u kuću –  i reagovale na dva potpuno različita načina. Namerno ili ne, poligamija u romanu Mariame Ba dobija i svoju univerzalnu dimenziju, onu koja prevazilazi formalno – pravne i verske oblike mnogoženstva.

Mariama Ba:

Mariama Ba rođena je 1929. godine u Dakaru, glavnom gradu Senegala. Godinama je bila učiteljica i školski inspektor. Jedno tako dugačko pismo njen je prvi roman za koji je dobila najznačajniju nagradu za afričku književnost – NOMA. Roman je preveden na dvanaest jezika, u Senegalu je doživeo šest izdanja, a prema adaptaciji je snimljena TV serija.

Godina izdanja: 1999
Težina knjige: 190.00
Dimenzije knjige: 19,5x12,5
Broj strana: 121
Povez: Tvrdi povez sa omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović
Likovno rešenje korica: Dragana Atanasović

Jelena Milašin:

Nada Milašin:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske