Objavljena
JOVAN ZBOGAR
Šarl Nodije
Preveli sa francuskog Gorica Dedović, Veljko Nikitović
Knjižarska cena 495 RSD
Cena 396 RSD

Tagovi:  romanfrancuska

Delo govori o dvostrukom životu Jovana Zbogara, hajduka koji je sa svojom družinom pljačkao i ubijao plemiće po drumovima u Istri i okolini Venecije, a pod lažnim imenom živeo u Veneciji, kao tajanstveni i imućni plemić Lotario, san Mlečanki plemenitog roda. Glavni junak ove knjige je zapravo istorijska ličnost koju je francuski pisac upoznao za vreme suđenja u Splitu. Nodije u svojoj pripovesti stvara šablon koji će postati uzor piscima romantičarskih romana – ljubav ili ideal, nepremostiva prepreka i tragičan kraj.

Šarl Nodije:

rancuski pisac Šarl Nodije stigao je kao imenovani bibliotekar 1812. godine u Ljubljanu, gde je upoznao začetnike Ilirskog pokreta koji su ga uputili u istoriju i kulturno nasleđe svog naroda.

Roman Jovan Zbogar je objavljen po Nodijeovom povratku u Pariz, ali ga autor nije potpisao iz bojazni da će nauditi njegovoj karijeri. To je učinio dve godine kasnije, posle nagađanja u javnosti o autorstvu i optužbi za plagijat.

Godina izdanja: 2000
Težina knjige: 226.00
Dimenzije knjige: 19,5x12,5
Broj strana: 147
Povez: Tvrdi povez sa omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović
Likovno rešenje korica: Dragana Atanasović

Gorica Dedović:

Veljko Nikitović:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske