U pripremi
KAKO JE FROJD POSTAO FROJD - Rađanje psihoanalitičara
Adam Filips
Prevela sa engleskog Nada Donati

Ova knjiga nije ni psihobiografija ni psihoanalitička studija, već dug esej o Frojdu i psihoanalizi, koji katkad prodire u prostor fikcije – tj. sferu ispitivanja neostvarenih mogućnosti. 

Cena 1540 RSD

Tagovi:

U stoleću za nama pokazano je veliko interesovanje za Frojdov lik i delo. Na više ili manje relevantnim izvorima zasnovani, nizali su se pokušaji rekonstruisanja biografije austrijskog lekara i psihijatra – od onih koji su, prikazujući ga kao moralno neupitnu ličnost, bili gotovo glorifikatorski, do onih koji su, težeći nepristrasnosti, bili kritički intonirani. 

Opravdano je postaviti pitanje – šta, kraj ovakvog obilja biografskih studija, donosi knjiga Adama Filipsa?

Pišući stilom kakav se retko sreće u savremenoj psihoanalizi, rečenicom koja nije ni jednostavna ni jednoznačna, Filips je knjigu vratio onom pomalo skrajnutom aspektu Frojdovog dela – njegovom književnom stilu koji mu je zamalo doneo Nobelovu nagradu.

Opredeljujući se za subjektivistički i poetski pristup, autor ne prikazuje, poput svojih prethodnika, uspon psihoanalize, Frojdovu slavu, bolest, kreativne sledbenike, kontroverze, smrt... Pišući biografiju on, istovremeno, ispituje njene domete i priznaje njen poraz, sadržan u nemogućnosti da se nečiji život sagleda integralno, u kauzalnom i hronološkom poretku.

Ova knjiga nije ni psihobiografija ni psihoanalitička studija, već dug esej o Frojdu i psihoanalizi, koji katkad prodire u prostor fikcije – tj. sferu ispitivanja neostvarenih mogućnosti. Ona, otuda, provocira maštu čitaoca i budi njegovo interesovanje za apostrofirane teme.

1. Frojdov neverovatni život: Uvod
2. Frojd od po­čet­ka
3. Frojd od­la­zi u Pa­riz
4. Frojd po­či­nje da sa­nja
5. Na­sta­nak psi­ho­a­na­li­ze
Epi­log
Za­hval­nost

Aleksandar Dimitrijević
Kako su Frojdove biografije postale poseban žanr?
In­deks

Adam Filips:

Britanski psihoanalitički psihoterapeut i esejista. Po mišljenju mnogih i najistaknutiji britanski psihoanalitički pisac – Tajms ga je opisao kao „Martina Armisa britanske psihoanalize“, Džon Banvil kao „jednog od najboljih proznih stilista“. Smit je glavni urednik prevoda Sigmuda Frojda u okviru edicije Pingvinovih modernih klasika (Penguin Modern Classics), kao i stalni saradnik Londonskog pregleda knjiga (London Review od Books).

ISBN: 978-86-7102-656-7
Težina knjige: 310.00
Dimenzije knjige: 19,5 x 13,5
Broj strana: 1
Povez: tvrdi
Pismo: latinica
Likovni urednik: Svetlana Volic
Likovno rešenje korica: Milena Lakićević

Nada Donati:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske