Rasprodato
KAMENJE
Rože Kajoa
Prevela sa francuskog Vesna Cakeljić
RASPRODATO

Tagovi:  roman

Panteistička zamisao stapanja sa prirodom i bolno osećanje konačnosti pred beskonačnošću prirode, najeksplicitnije je izraženo u remek-delu Kamenje, koje je Kajoa objavio 1966. godine. Nakon perioda opčinjenosti biljnim i životinjskim svetom, umetnik nas uvlači, kao u neku avanturu, u carstvo minerala, čija nas čarolija potpuno obuzima. Ovaj tekst spada u one koje ne treba previše analizirati, jer ono što je u njima najmoćnije to je gotovo iracionalni doživljaj koji on pruža.

Ova knjiga nije samo apoteoza kamenu, nego i reči. Poput geometrijski savršenih koji obelodanjuju red, a spajanjem daju najčudnije, najslikovitije oblike, tako i Kajoa kleše svoje često eliptične rečenice što narastaju u tekstove snažnih završetaka, poput finala simfonija. Iako su savršena celina, svaki od tekstova može da živi svoj zasebni književni život. Mnogi od njih su toliko raznorodni, kao što su kontrastirajući predmeti i bića koje piščeva uobrazilja projektuje u jednom kamenu. Ponekad ne možemo da odredimo gde prestaje mašta a počinje opis, kao što u jednom manganskom dendritu u kamenu ima više života nego u najživljoj biljci. A nikada nije bio živ. U tim vrtoglavim dalijevskim slikama nalazimo tragove piščevog nadrealističkog početka, ljubavi iz rane mladosti.

Rože Kajoa:

Francuski pisac, u ranoj mladosti je bio pod uticajem nadrealista. U svom prvom objavljenom tekstu Specifikacija poezije, koji je neka vrsta piščevog manifesta, dvadesetogodišnji Kajoa iznosi zamisao da poezija i nauka mogu da budu komplementarne. Pisao je putopise, pamflete, antropološke eseje, priče. Godine 1962. objavio je Uopštenu estetiku, formulišući zakone lepog.  

Godina izdanja: 1997
Težina knjige: 133.00
Dimenzije knjige: 19,5 x 13,5
Broj strana: 145
Povez: Broširani povez
Pismo: Latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović
Datum: 21.07.2017.
wh0cd215098 <a href=http://cheapcardura.us.com/>Cheap Cardura</a>

Vesna Cakeljić:

.

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske