Objavljena
KLASIČNO POZORIŠTE JUGOISTOČNE AZIJE
Juka O. Mientinen
Prevela sa engleskog Ivana Ašković

Veličanstvena, hladna lepota tajlandskog kon teatra sa maskama, pokreti burmanskih plesača koji su nalik na lutke, i meka, meditativna elegancija vajang vong plesne drame sa Jave vrhunski su primeri klasične pozorišne umetnosti jugoistočne Azije. 

Knjižarska cena 1100 RSD
Cena 880 RSD

Tagovi:  umetnostPozorišteazija
Pozorišne tradicije jugoistočnog dela Azije po svojoj veličanstvenosti i stepenu stilizacije mogu se uporediti sa vrhunskim pozorišnim žanrovima drugih zemalja, kao što su evropska opera ili balet, japanski kabuki i indijski katakali.

Knjiga je uvod u osnovne tradicije pozorišta i plesa jugoistočne Azije. Na tom prostoru postoje stotine, možda i hiljade različitih formi pozorišta i plesa, od kojih su mnoge deo ritualnih tradicija manjinskih etničkih grupa. Ovo delo se prevashodno bavi klasičnim tradicijama koje se još uvek izvode i koje se mogu videti na sceni. Najviše pažnje posvećeno je Burmi, Tajlandu i Indoneziji, a takođe su predstavljene pozorišne forme Kambodže, Laosa i Malezije, zemalja u kojima klasične tradicije polako nestaju i koje strani posetioci ne mogu lako videti.

Takođe je predstavljeno i kinesko pozorište koje je, pored indijskog, najsnažnije uticalo na pozorišne tradicije u jugoistočnoj Aziji.

Predgovor

1. Slojevi tradicije

2. Burma

3. Tajland

4. Indonezija: Java

5. Indonezija: Bali

6. Kambodža, Laos i Malezija

7. Kinesko pozorište u jugoistočnoj Aziji

8. Vijetnam

Bibliografija

Fotografije u boji

Crno-bele fotografije

Crteži

Indeks

Juka O. Mientinen:

Godina izdanja: 2005
ISBN: 86-7102-191-2
Težina knjige: 438.00
Dimenzije knjige: 14,5 x 21
Broj strana: 229
Povez: Tvrdi povez sa omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović
Likovno rešenje korica: Dragana Atanasović

Ivana Ašković:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske