Predstavljamo vam Sašu Stojanovića, autora slika koje krase korice ovogodišnjih izdanja u ediciji Gral.

Saša Stojanović (1968) je vizuelni umetnik, performer i aktivista. Svoj rad zasniva na afirmaciji ljubavi i komunikacije, kao i kritičkog i autorefleksnog odnosa prema životu, društvenoj stvarnosti i institucijama.

Iz druženja i bliskosti sa Bogdankom Poznanović i Miroslavom Mandićem, primio radost stvaranja, rafiniranost i hrabrost. Značajan deo njegovog stvaralaštva čine performansi realizovani tokom devedesetih i početkom dvehiljaditih godina koji su bili deo konteksta angažovane alternative. Ti radovi su kritikovali vrednosti koje je promovisao dominantni režim. Praksa Saše Stojanovića, nakon dvehiljaditih, usmerena je protiv potrošačkog i neoliberalnog kapitalističkog društva koje pokreću ekonomski interesi manjine i koje proizvodi siromaštvo, seksizam, marginalizacije, institucionalizovano nasilje i subordinacije svih vrsta.

Deo aktivnosti Saše Stojanovića je i serija predavanja pod nazivom Nebesko pecivo sluša ploče i razgovara sa ljudima, na kojima se sluša rok muzika manje poznatih izvođača iz perioda 1966 - 1969. Autor je plakata i omota za album Sva sreća general voli decu grupe Obojeni program. Likovno je opremio knjigu Tri čvora na trepavici Ljubivoja Ršumovića. Diplomirao je slikarstvo 1997 godine. Član je ULUS-a.

Sa IP Clio realizuje projekt Gral biblioteka čuda i svojim likovnim predlozima progovara slobodnim duhom, protiveći se slatkorečivosti potrošačkih trendova u dizajniranju knjiga.


Vezane knjige:
ZEJNOVA SVADBA
DO SUTRA
ISTORIJA SVETLA
SMRTNO RANJEN
SAVREMENA ARAPSKA PRIČA (drugo izdanje)
NEMI PIJANISTA
CILA
RUJNI ZRACI SEVERNOG SUNCA
BALKANSKI HUDINI
Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Datum: 19.03.2020.

Datum: 19.03.2020.
1zqjxe'"(){}<x>:/1zqjxe;9
Datum: 19.03.2020.

Datum: 19.03.2020.

Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske