Rasprodato
KONDAK, TEBI PREMINULOJ
Alan Paton
Prevela sa engleskog Biljana Dinčić
RASPRODATO

Tagovi:  romanafrika
Roman Alana Patona Kondak, tebi preminuloj priča je o ljubavi i Bogu. U vizantijskoj liturgiji kondak je prvobitno predstavljao dugu pesmu himničnog karaktera, čija tema i osnovni tok počivaju na propovedi. Vernici se ovom pesmom obraćaju svetima, moleći ih za pomoć, smirenje i izbavljenje od bede i napasti.

Upravo stoga je pisac svoju priču o preminuloj ženi Dori nazvao Kondak, osećajući da se tako na poseban način obeležava blagost i smirenost svakog trenutka koji je sa njom proveo. Njena smrt, iako završetak, početak je i podsticaj jednog minucioznog preispitivanja kakav je čin pisanja.

Alan Paton:

Južnoafrički romanopisac i pesnik, Alan Paton, u književnost je ušao sa zvanjem matematičara, ali se od objavljivanja svog romana Plači, voljena zemljo bavio isključivo pisanjem. Pored ovog, objavio je i romane: Meditacija za pomazanog dečaka, Debi, idi kući, Dečaku koji je umro u popravnom domu u Dipklofu, Hofmejr itd. Za svoj književni i društveni rad dobio je brojna priznanja: bio je počasni doktor književnosti na Jejlu, na Kenion koledžu u Ohaju i na Natalskom univerzitetu.

Godina izdanja: 1998
Težina knjige: 180.00
Dimenzije knjige: 19,5x12,5
Broj strana: 115
Povez: Tvrdi povez sa omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: Dragana Atanasović
Likovno rešenje korica: Dragana Atanasović

Biljana Dinčić:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske