Rasprodato
KULTURA
Teri Iglton
Preveo sa engleskog Đorđe Krivokapić


U ovoj pronicljivo analitičkoj i zajedljivo zabavnoj knjizi Teri Iglton istražuje kako su se kultura i naše ideje o njoj razvijali tokom dva poslednja veka -  od uzvišene sfere do skromnih običaja, od otpora uzurpaciji industrijalizma do današnjeg najprofitabilnijeg izvoza kapitalizma.

RASPRODATO

Tagovi:

Kultura definiše čoveka kao biće, ali definisati kulturu i ukazati na njenu ulogu u našim životima  nije tako jednostavno. Teri Iglton, jedan od najistaknutijih književnih i kulturnih kritičara raspoložen je da prihvati takav izazov. U ovoj pronicljivo analitičkoj i zajedljivo zabavnoj knjizi on istražuje kako su se kultura i naše ideje o njoj razvijali tokom dva poslednja veka -  od uzvišene sfere do skromnih običaja, od otpora uzurpaciji industrijalizma do današnjeg najprofitabilnijeg izvoza kapitalizma.

Obuhvatajući umetnost, književnost, filozofiju, antropologiju i značajne mislioce kao što su Johan Gotfrid Herder, Edmund Berk kao, T. S. Eliot, Metju Arnold Rejmond Vilijams i Oskar Vajld, Iglton daje koherentan pregled kulture čvrsto postavljene u njenom istorijskom i teorijskom kontekstu, osvetljavajući njen dosluh s kolonijalizmom, nacionalizmom, opadanje religije i vladavinu nad ’neobrazovanim’ masama. Iglton ispituje i savremenu kulturu, kritikujući komodifikaciju i kroćenje sile koja, pravilno shvaćeno, predstavlja vitalno sredstvo kultivisanja i oplemenjivanja naše društvene stvarnosti i obezbeđuje podsticaj da transformišemo građansko društvo.

Uvod

1. Kultura i civilizacija

2. Postmoderne predrasude

3. Društveno nesvesno

4. Apostol kulture

5. Od Herdera do Holivuda

Zaključak: Prepotentnost kulture

Beleške

Indeks

Teri Iglton:

Teri Iglton je ugledni profesor engleske književnosti na univerzitetu u Lankasteru. Autor je više od pedeset knjiga koje obuhvataju različita polja, od književne teorije, postmodernizma, politike, pa do ideologije i religije, uključujući i uticajnu Književnu teoriju: Uvod. Igltonove knjige Nada bez optimizma (Hope Without Optimism), Kultura i smrt Boga (Culture and the Death of God), Kako čitati književnost (How to Read Literature), O zlu i razumu (On Evil and Reason), Vera (Faith) i Revolucija (Revolution) objavila izdavačka kuća  Jejl.

Godina izdanja: 2017
ISBN: 978-86-7102-554-6
Težina knjige: 337.00
Dimenzije knjige: 24 x 16
Broj strana: 140
Povez: tvrdi povez sa omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: Milena Lakićević
Likovno rešenje korica: Dušan Šević
Datum: 03.04.2020.
<a href=https://pp-cake.ru/kazan-pp-chizkejki-na-zakaz>ÐаÑÑÑиÑе ÑиÑа за ÑпоÑÑиÑÑе Ñ ÐÐ°Ð·Ð°Ð½Ñ </a>
Datum: 19.03.2020.

Datum: 05.05.2018.

Datum: 04.05.2018.

Datum: 01.12.2017.

Datum: 17.10.2017.

Datum: 16.10.2017.

Datum: 04.10.2017.

Datum: 03.09.2017.

Đorđe Krivokapić:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske