Rasprodato
KULTURNA DIPLOMATIJA I IDENTITET SRBIJE
Ljiljana Rogač Mijatović

 Kako ojačati pozicije kulture i mogućnosti koje ona ima u međunarodnim odnosima Srbije? 

RASPRODATO

Tagovi:  kulturameđunarodni odnosidiplomatija

Polazeći od pitanja: Kako ojačati pozicije kulture i mogućnosti koje ona ima u međunarodnim odnosima Srbije? Ljiljana Rogač-Mijatović analizira aktuelne principe i instrumente javnih kulturnih politika s jedne, i različite nivoe i vezivne matrice identiteta Srbije, s druge strane. Počev od kosovskog mita, panslavizma i jugoslovenstva, sve do balkanskih i evropskih identitetskih okvira, ona proučava predstave o Srbiji formirane i oblikovane u stranoj i domaćoj javnosti, sa posebnim osvrtom na etničke stereotipe koji određuju aktuelni imidž Srbije u svetu.

Autorka zaključuje da pitanja o opštem stanju kulture, o kulturnim obrascima i modelima komunikacije, o kulturnom kanonu, kao i o ključnim identifikatorima nacionalnog kulturnog identiteta moraju biti deo državne politike koja bi bila izražena kroz modele saradnje, medijacije i partnerstva. Put jačanja pozicija kulture i mogućnosti koje ona u međunarodnim odnosima ima, Ljiljana Rogač Mijatović vidi u afirmaciji institucija elitne i nacionalne kulture,ali i savremenog stvaralaštva.

Ljiljana Rogač Mijatović:

Stručni saradnik za naučno istraživanje i razvoj u Institutu za pozorište, film, radio i televiziju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Predavač je na interdisciplinarnim master studijama za kulturnu politiku i menadžment i doktorskim studijama za teoriju umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

Godina izdanja: 2014
ISBN: 978-86-82101-52-9
Težina knjige: 274.00
Dimenzije knjige: 24 x 15
Broj strana: 200
Povez: Broširani povez
Pismo: ćirilica
Likovni urednik: Svetlana Volic
Likovno rešenje korica: Svetlana Volic
Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske