U maestralnom kritičkom osvrtu na knjigu DORSI Grejla Markusa, Zorica Kojić piše o definitivnom krahu ideala nevinih osamdesetih, koji su Dorsi rano naslutili i u svojim numerama anticipirali. Ona, dakako, prodire i u bit Markusovog biografskog postupka, provocirajući, tako, sve koji do sada nisu imali prilike da se susretnu sa ovom neobičnom biografijom, da je uzmu u ruke i provere zbog čega njen autor spada u red najboljih rok kritičara svih vremena.

"Grejl Markus kroz svoju knjigu o sastavu The Doors provlači inteligentne opservacije o Tomasu Pinčonu, Elvisu Prisliju, pop-artu, Oliveru Stounu i njegovom filmu „Dorsi“, Grejs Slik, Skipu Spensu, Vanu Morisonu, Alanu Mojlu i filmu „Pojačaj do daske“, Iv Babic, psihodeličnim sastavima sa Zapadne Obale, situacionistima, Biliju Gibonsu, Valu Kilmeru, Četu Bejkeru, Čaku Beriju i inim ikonama jednog zaleđenog kadra vremena, unutar kojeg se – paradoksalno! – odigrava život vreliji i od najtropskije fantazije. Posebna poslastica, Markusove su – malo je reći – strastvene ekspertize izabranih pesama ovog legendarnog i jednako toliko zlosrećnog rock benda. Ne bi bilo lepo otkrivati do kraja obilje kroz koje čitalac treba da sam prođe, sa ovom knjigom u ruci kao inspirativnim itinererom."

Ako želite da ovu istančanu kritiku jedne rok kritike pročitate u celosti, predlažemo vam da kliknete na link:

https://nova.rs/kultura/greil-marcus-the-doors-leto-je-definitivno-proslo/


Vezane knjige:
DORSI
Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske