Objavljena
LJUBOMORA
Piter Tuhi
Preveo sa engleskog Konstantin Cicimelis

 

Takmičiti se, sticati, uspeti, uživati u svemu: pritisci današnjeg materijalističkog sveta izgleda da se zasnivaju na ljubomori , osećanju rivalstva i ogorčenja zbog svega što je u posedu drugih. 

Knjižarska cena 1100 RSD
Cena 880 RSD

Tagovi:

Dok novinski članci ovu temu razmatraju na pretežno senzacionalistički način, posmatrajući samo aspekte i ponekad smrtonosne posledice seksualne ljubomore, Piter Tuhi tvrdi u ovoj šarmantno provokativnoj knjizi da je ljubomora mnogo vise od destruktivnog osećanja kako obično pretpostavljamo. Ponekad pomaže, ali mnogo vise šteti.
Knjiga se bavi značenjem, istorijom i vrednostima ljubomore, stavljajući u žižu interesovanja njene posledice na modernu kulturu i stvaralaštvo.U njegovom eklektičkom pristupu prepliću se psihologija, umetnost i književnost, neuronauke, antropologija i niz drugih disciplina koje mogu pomoći prevazilaženju porodičnog nasilja, mobinga, nasilja prema životinjama i različitih vidova psihopatologije.
U širokom rasponu od Londona do pacifičkih ostrva, od klasičnih civilizacija do danas, ovo je elegantan, pametan i lepo ilustrovan pledoaje o ne uvek smrtnom grehu , ljubomori.

Piter Tuhi gradi zabavnu i argumentovanu priču o ljubomori kao uzročniku velikog dela našeg doživljaja savremenog sveta i emotivnog života , kao i udelu pojma ljubomore u književnosti, pravnim procesima i svakodnevnoj egzistenciji, možda većem nego što naslućujemo.

Dajan Džonson, New York Review of Books

Knjiga Pitera Tuhija, profesora klasičnih nauka, predstavlja zamašan poduhvat da se ovo značajno, teško uhvatljivo i kompleksno osećanje, kao i njegova protivrečna uloga u ljudskom životu, prikaže u svim svojim raznovrsnim aspektima i vrstama. Autor ovako ambiciozne i uzbudljive studije nastoji pre svega da odredi, zapravo, da redefiniše pojam ljubomore. On proširuje i produbljuje  njeno uobičajeno značenje u nauci i u svakodnevnom životu. Ljubomora, smatra Tuhi, obuhvata i osećanje zavisti i ne može se svesti samo na seksualnu ili romantičnu ljubomoru, koja je samo jedna, istina najrasprostranjenija vrsta ovog osećanja. 

iz pogovora Žarka Trebješanina

Predgovor

  1. Šta je to ljubomora
  2. Meso kojim se hrani
  3. Uho prečuje, a oko uveća
  4. Dalje od Bulabura trougla
  5. Utopija
  6. Nevidljivo postaje vidljivo
  7. Gozba za celu porodicu
  8. Susret u Dingo baru
  9. Pobuna
  10. Okrenuti leđa ljubomori

Literatura
Lista ilustracija

Piter Tuhi:

Dugi niz godina živeo je i radio u Australiji gde je i rođen, a sada je profesor na Odelenju klasičnih nauka, grčkih i rimskih studija, na Univerzitetu u Kalgariju. Posebno se bavi prirodom i istorijom emocija što je uslovilo nastanak njegovih najpoznatijih knjiga  Ljubomora (2014) i Dosada (2011) obe u izdanju Univerziteta Jejl.

Godina izdanja: 2015
ISBN: 978-86-7102-491-4
Težina knjige: 467.00
Dimenzije knjige: 22 x 16
Broj strana: 222
Povez: tvrdi povez sa omotnicom
Pismo: latinica
Likovni urednik: Svetlana Volic
Likovno rešenje korica: Dušan Šević
Datum: 13.01.2020.

Datum: 13.01.2020.

Datum: 11.01.2020.

Datum: 16.10.2015.

Datum: 28.09.2015.

11.07.2015.: Susret u Dingo baru

Konstantin Cicimelis:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Slične teme
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske