Poštovani čitaoci,

Pozivamo vas da pratite međunarodni naučni skup „Nadzorni kapitalizam”, koji je otvoren u četvrtak 16. decembra, u 10 sati, u Svečanoj sali SANU, a održaće se i sutra, u petak 17. decembra, u isto vreme.

Poslednje decenije obeležene su globalnim prodorom digitalnih tehnologija. Ne postoji nijedna sfera društva koja nije određena njihovim prisustvom. Ove tehnologije donele su sa sobom mnogobrojne efekte racionalizacije kao i optimistička očekivanja da će revolucionisati postojeće oblike društvenosti, korigovati deficite reprezentativne demokratije i istisnuti oskudicu, menjajući uslove ekonomisanja.

Trezvenije/kritičke analize su, međutim, naglasile mnogobrojne dileme odnosno ambivalentnosti koje su vezane za postojanje digitalnih tehnologija.

Čini se da su ovi kritički uvidi o (ne)neutralnosti tehnologija sve brojniji, namećući niz otvorenih pitanja i polemičkih dilema. Da li su digitalne tehnologije izmenile strukturalnu logiku kapitalizma? Da li je sintagma nadzorni kapitalizam adekvatno opisuje postojeće stanje? Jesu li mehanizmi nadzora nad građanima prošireni? Postoji li mogućnost da, uvažavanjem relevantnosti digitalnih tehnologija, postavimo najznačajnija pitanja sadašnjice?

Navedene tehnologije jesu deo/izraz kompleksnih procesa koji traže saradnju različitih disciplina i konstruktivnu naučnu diskusiju koja uključuje različite perspektive.

Direktan prenos može se pratiti putem linka https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/, a svi koji se priključe ostvaruju 20% popusta na Cliova izdanja.


Vezane knjige:
DOBA NADZORNOG KAPITALIZMA / tvrdi povez sa omotnicom
Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske