Rasprodato
MENTALNA BOLEST KAO MIT
Tomas Sas
Prevela sa engleskog Ksenija Vlatković

 

Ako pričate s Bogom, to je molitva. Ako Bog priča s vama, to je šizofrenija.
Tomas S. Sas

RASPRODATO

Tagovi:  medicinapsihijatrijamentalno zdravljeludilokliničko iskustvo

Prošlo je više od četiri decenije otkad je Tomas Sas radikalno razdvojio ludilo od medicine i uveo ga u domen političkog, uvodeći na taj način svoje ime u gotovo sve udžbenike psihijatrije i kliničke psihologije. Sasova tvrdnja da je ono što se naziva mentalnom bolešću zapravo sredstvo za ideološku kontrolu neprilagođenih dovoljno je uzburkala naučnu javnost da bi on bio nazivan antipsihijatrom, anarhistom, zanesenjakom i fanatikom, što se u jednom taboru smatralo kritikom, a u drugom komplimentom.

U više od trideset knjiga Sas je nepokolebljivo nastavio da dokazuje kako ljudi jesu dovoljno zreli da sami odlučuju o najvažnijim pitanjima svojih života − vaspitanju dece, seksualnosti, odgovornosti, smrti i samoubistvu, upotrebi marihuane − te da institucije zaslužuju kritiku zbog ograničavanja individualnih sloboda. Njegovi tekstovi predstavljaju važan podsticaj za svakog pojedinca koji oseća potrebu da misli o svom mestu u savremenom svetu. 

Tomas Sas:

Psihijatar i akademski poslenik, utemeljivač antipsihijatrijskog pokreta, koji je usmerio snažnu društvenu kritiku ka moralnim i naučnim osnovama psihijatrije i društvene kontrole medicine u modernom društvu. Sas je bio profesor  psihijatrije na državnom Univerzitetu u Njujorku i u Centru zdravstvenih nauka u Sirakuzi, Njujork.

Godina izdanja: 2008
ISBN: 978-86-7102-339-9
Težina knjige: 341.00
Dimenzije knjige: 22.5 x 16.5
Broj strana: 203
Povez: Broširani povez
Pismo: latinica
Likovno rešenje korica: Svetlana Volic

Ksenija Vlatković:

Vaš komentar (sva polja su obavezna, vaša e-mail adresa neće biti vidljiva na sajtu)
CAPTCHA Image
Naši partneri
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Narodno pozoriste RS Beogradsko dramsko pozorište Bitef teatar Nova iskra Muzej Republike Srpske Akademija umetnosti Muzejsko duštvo Srbije Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske